Frida Kahlo: un motiv în plus să vizitaţi Viena

Autor: Lucian Vasilescu 02.09.2010

Retrospectivă eveniment Frida Kahlo la Viena

Începând din 1 septembrie Bank Austria Kunstforum din Viena prezintă cea mai vastă retrospectivă a artistei mexicane Frida Kahlo (foto 1) organizată vreodată în Austria. Expoziţia care va fi deschisă până pe 5 decembrie reuneşte 60 de picturi şi 90 de lucrări pe hârtie, în completarea cărora vine şi o selecţie reprezentativă a unui bogat material fotografic, realizată de Cristina Kahlo, strănepoata de soră a Fridei. Printre acestea se numără şi celebrele fotografii ale artistei mexicane ce poată semnatura lui Nickolas Muray (foto 2) - cel care i-a fost prieten apropiat şi pentru o perioadă şi iubit.
Opera Fridei Kahlo nu poate fi despărţită de controversata ei viaţă, ce stă sub semnul cumplitelor suferinţe fizice - urmare a unui accident de autobuz suferit la 18 ani, al tumultoasei relaţii de dragoste cu soţul ei - pictorul muralist Diego Rivera, precum şi al aventurilor amoroase, prin care a sfidat regulile societăţii. Toate aceste puternice trăiri sunt traspuse de Frida Kahlo pe pânză.
Cea mai mare parte a operelor Fridei Kahlo se află în Mexic şi în SUA. Ţinând cont de numărul relativ redus al picturilor realizate de Kahlo (în catalogul operelor sunt trecute 143 de picturi), de lipsa unor colecţii în Europa şi de numărul limitat de proiecte expoziţionale dedicate Fridei Kahlo în Europa, expoziţia de la Bank Austria Kunstforum poate fi considerată un eveniment artistic de referinţă.


România la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia

A XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia (foto 3) se desfăşoară în perioada 29 august - 21 noiembrie, sub genericul "People Meet in Architecture", propus de curatoarea japoneză Kazuyo Sejima. În viziunea acesteia, Bienala va fi un forum al ideilor contemporane, cu accent pe modul în care sunt concepute proiectele de arhitectură şi pe atmosfera pe care o creează ele.
Pentru România, ediţia 2010 are semnificaţia unei premiere la Bienală: participarea cu două proiecte naţionale, unul găzduit de Pavilionul Naţional din Giardini di Castello ("1:1, Exhibiting Space"), iar celălalt de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia ("Superbia").
Proiectele au fost desemnate câştigătoare în urma selecţiei candidaturilor primite în cadrul unui concurs naţional.


Maestrul chitarei electrice se întoarce

Direct din topurile celor mai rapizi chitarişti, Paul Gilbert (foto 4), muzicianul care a cântat în Mr. Big, Racer X, revine în România pentru două concerte extraordinare în decembrie 2010: pe 3 decembrie, la Oldies Pub din Sibiu şi pe 4 decembrie, la The Silver Church din Bucureşti.
"Fuzz Universe", cel mai recent album al lui, conţine 12 piese la chitară încadrate în rock, blues, clasică, pop şi jazz. În turneul său european din noiembrie şi decembrie, Gilbert prezintă ultimul său album. Jeff Bowders şi Craig Martini, tobarul şi basistul albumului, vor călători alături de Gilbert. Surpriza turneului 2010 este chitaristul şi vocalul Tony Spinner, în calitate de invitat special. Tony a cântat ca chitarist şi vocalist pentru legendara trupă TOTO în turnee mondiale şi l-a însoţit pe Paul în Japonia în turneul din anii '90. Este binecunoscut pentru amestecul propriu de rock, blues şi shred, dar şi pentru impresionantele sale calităţi vocale. Vor fi prezentate noile piese în premieră, dar şi compoziţii Racer X, Mr. Big, piese din discografia solo şi alte surprize.
Concertul din Bucureşti va începe la ora 20.00. Biletele, în valoare de 50 lei până în 30 septembrie, 70 lei în luna noiembrie şi 90 de lei în perioada 1-4 decembrie, sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şi www.myticket.ro.


Sasha Meret vă invită la "Reverii urbane"

In intervalul 1-15 septembrie, artistul american de origine română Sasha Meret revine in România cu expozitia itinerantă "Reverii urbane" (foto 5), proiect organizat de Depoul de Arta Urbana, Primaria Brasov si Librariile Carturesti, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Centrul Cultural American, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Istorica Romana Firo, Fundatia Ithaka, Zona de Creatie si Green Hours. Expozitia va putea fi vizitată la Café Verona şi Grădina Verona.
Proiectul "Reverii urbane" inglobează lucrari artistice in prim-planul carora troneaza New York-ul, ca "Facator de nouri" (proiectie video), vazut in paralela de timp 1959-2009 (fotografie), ca leagan al traditiilor rurale ("Urbanus Currus" - propunere de monument: caruta taraneasca din lemn acoperita integral cu oglinzi) si ca forma arhetipala (desene grafice, "Schite de urbanism utopic din Galaxia XYZ").
Invitatul lui Sasha Meret din Romania este artistul video Cinty Ionescu.
Foarte cunoscute in Statele Unite, China, Japonia si Europa, lucrarile lui Meret fac parte din colectii precum Pfizer, Sony Corporation, Joyce-Gilmore Mertz Foundation, Pall Corporation, Muzeul Naito, Fundatia Art Lin YuNu, Fundatia Culturala Romana, Queens Museum, ca si din colectii de corporatii si particulare din SUA, Franta, Japonia, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Norvegia.
Sasha Meret a colaborat peste 20 de ani ca ilustrator saptaminal la publicatii cum ar fi "The New York Times", "International Herald Tribune", Washington Post". A ilustrat de asemenea carti pentru edituri prestigioase.


Nouriel Roubini ajunge pe biroul guvernanţilor

Editura Publica a facut un apel la clasa politica din România sa citeasca lucrarile actuale de economie a crizelor si sa ia decizii intr-un mod profesional si a trimis cate un exemplar din "Economia crizelor" de Nouriel Roubini (foto 6) tuturor ministrilor din Cabinetul Boc si presedintelui Traian Basescu, alaturi de un indemn la lectura.
Într-o perioada în care criza economică a devenit principala obsesie si sursa de ingrijorare a celor mai multi, Editura Publica a facut un efort pentru a publica, aproape concominent cu editia originala, singura carte semnata de un economist contemporan care abordeaza frontal si lipsit de complexe tematica recesiunii. "Economia crizelor. Curs fulger despre viitorul finanţelor" de Nouriel Roubini, cea mai actuala şi completă lucrare, in care sunt propuse nu doar explicatii si perspective noi asupra crizei, ci si solutii practice si chiar indemnuri cvasidisperate la adresa guvernelor pentru adoptarea unui sistem de reforme.
In vizita sa in Romania din mai 2010, Nouriel Roubini a oferit cateva sfaturi pentru ameliorarea crizei financiare din Romania, care insa au fost implementate pe dos de politicienii români. "Stimulii financiari pot avea efect de drog, feriti-va de ei", "Masurile de reducere a deficitului bugetar trebuie insotite de alte masuri de protectie sociala si implementate gradual" sau "Reformele structurale trebuie facute in timp" sunt doar cateva dintre indemnurile lui Roubini pentru Romania. Masurile care s-au luat de atunci sunt contrarii tuturor acestor sfaturi.

Concursul Naţional de Poezie "Traian Demetrescu"

Sub egida Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Craiova, Casa de Cultură "Traian Demetrescu" Craiova şi Revista Mozaicul, organizează în perioada 23-24 octombrie 2010, ediţia a XXXII a, a Concursului Naţional de Poezie "Traian Demetrescu"(TRADEM). Juriul concursului va acorda premii, după cum urmează:
Premiul TRADEM - în valoare de 500 lei; Premiul I - în valoare de 400 lei; Premiul al II-lea - în valoare de 300 lei; Premiul al III-lea - în valoare de 250 lei; 1 premiu special - în valoare de 250 lei pentru un autor din Oltenia.
Lucrările pentru concurs, constând în grupaje de 5-7 poezii, redactate (dactilografiate) în câte 3 exemplare, vor fi trimise până la data de 08 octombrie a.c., pe adresa: Casa de Cultură "Traian Demetrescu", Str. Traian Demetrescu nr. 31, Craiova , jud. Dolj, cu menţiunea " PENTRU CONCURS".
Poeziile trimise nu vor purta semnătură ci un "motto" ales de autor. Plicul cu poeziile va conţine încă un plic închis, care în loc de adresă va purta acelaşi "motto", iar în interiorul lui se vor menţiona numele şi prenumele autorului, vârsta, adresa şi telefonul.
La concurs pot participa creatori care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România ori ai altor asociaţii de scriitori şi care nu au publicat un volum individual de poezie. Câştigătorii vor fi invitaţi la Craiova pentru premiere.
Pentru cei invitaţi la manifestări, Casa de Cultură "Traian Demetrescu" Craiova va asigura cheltuielile prilejuite de participarea la acest eveniment, iar transportul va fi asigurat de participant. Relaţii suplimentare la telefoanele: 0351413368, 0351413369, 0723919750; e-mail: casa_cultura_traian_demetrescu@yahoo.com.
Cele mai bune creaţii vor fi publicate în reviste de specialitate.

"Un lama tibetan în căutarea Adevărului"

Apărută de curând la Editura Herald, cartea prezintă viaţa şi învăţăturile Maestrului Geshe Rabten, adresate cititorilor săi occidentali (foto 7). Geshe Rabten a fost unul dintre cei mai mari maeştri tibetani ai vremurilor noastre, primul care a transmis în Europa Dharma Pura (învăţătura lui Buddha de la începuturi, pură, nealterată de învăţături ulterioare). Fondator al centrelor "Rabten Choeling" din Elveţia, "Tashi Rabten" din Austria, "Ghe Phel Ling" din Italia, "Centrul Tibetan" din Germania, Geshe Rabten a fost un Maestru al meditaţiei pe deplin realizat.
Biografia sa este o oglindă vie a modului în care călugării din Tibet studiau şi se pregăteau pentru marea iluminare, fiind în acelaşi timp o călăuza pentru adevăratul practicant al Dharmei. Conform spuselor celui de-al XIV-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, cartea de faţă este probabil prima despre viaţa unui "Geshe" publicată în Occident.
Pe scurt, corespunde exact modului in care Marele Maestru Je Tsongkhapa si-a recapitulat viaţa: "La început, am căutat ascultarea îndelungată; în perioada de mijloc, toate tratatele mi s-au infăţisat ca instruire personală; la sfârşit, am pus totul în practică zi si noapte. Am dedicat totul pentru înflorirea învăţăturii Dharmei."

"Infruntarea Titanilor" se da din 25 august pe DVD si Blu-ray!

Confruntarea legendara dintre oameni, regi si zei a inceput odata cu lansarea pe DVD si Blu-ray a mult asteptatei pelicule "Infruntarea Titanilor"/"Clash of the Titans", distribuita de catre Pro Video din 25 august in toate magazinele de specialitate (foto 8).
In perioada 25 august - 17 octombrie, Pro Video ii provoaca pe toti cei care vor achizitiona DVD-ul sa intre in cursa pentru super premiile high definition. Astfel, toate DVD-urile sau Blu-ray-urile marcate cu sticker-ul special ofera posibilitatea castigarii unui LCD Led Full HD cu Blu-ray player inclus, oferit de Philips. Descopera codul unic inscris pe talonul din interiorul DVD-ului, inscrie-te la tragerea la sorti accesand site-ul www.provideo.ro, iar premiul poate fi al tau!
Cu incasari uriase si cu o performanta excelenta in box office-ul nord american, remake-ul realizat de Louis Leterrier s-a facut remarcat nu doar prin distributia de exceptie: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Alexa Davalos, dar si prin tensiunea dramatica, efectele speciale sau scenele de lupta spectaculoase.
Sam Worthington, cunoscut publicului pentru celebrele roluri din "Avatar" sau "Terminator Salvation" va incerca sa salveze omenirea de la o soarta prescrisa, interpretand-ul pe Perseu, eroul jumatate om, jumatate zeu. Infruntand creaturi hidoase si extrem de periculoase, Perseu va reusi sa le invinga doar folosindu-se de propriile puteri, in aceasta reinterpretare moderna a mitologiei grecesti.
"Infruntarea Titanilor", distribuit de catre Pro Video, poate fi achizitionat din toate centrele comerciale si magazinele de specialitate, precum si de pe site-ul www.provideo.ro, in format DVD sau Blu-ray la un pret recomandat de 49.9 RON, respectiv 99.9 RON.
Varianta Blu-ray contine, pe langa alte elemente bonus si Sfarsit alternativ: Perseu se confrunta cu Zeus pe Muntele Olimp, nedifuzat in cinematografe.
In plus, adevaratii colectionari vor fi cu siguranta incantati de editia speciala limitata, pe doua discuri, disponibila in carcasa metalica, care poate fi achizionata la un pret recomandat de 69.9 RON.