E nevoie de un ministru nou la Comunicaţii? Ce spun politicieni, patronate şi antreprenori

Autori: Magraon Andreea , Adrian Seceleanu 01.09.2010

Suporterii menţinerii lui Gabriel Sandu în funcţie cred că o schimbare ar compromite realizarea proiectului eRomânia.



Gabriel Sandu, un economist cu experienţă în mobilă şi agricultură şi care a fost propulsat în decembrie 2008 de Partidul Democrat Liberal în funcţia de ministru într-un domeniu complet nou - comunicaţii şi tehnologia informaţiei, ar putea fi unul dintre membrii guvernului care vor fi remaniaţi în cursul acestei luni, potrivit mai multor surse apropiate partidului de guvernământ. Există motive pentru schimbarea sau, dimpotrivă, pentru păstrarea în funcţie a lui Gabriel Sandu? Părerile politicienilor, oamenilor de afaceri şi patronatelor sunt împărţite când este vorba de evaluarea activităţii lui Sandu.

"Mandatul trebuie dus până la capăt, având în vedere că România este în stadiul în care faza de proiectare durează mult şi lucrurile se văd târziu. Nu zic că e bine, dar e răul cel mai mic", spune Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor.

Pambuccian nu ezită să-l critice pe Sandu, însă crede că o schimbare în acest moment ar compromite proiectul eRomânia. "Unul dintre minusurile lui Gabriel Sandu este că nu s-a impus în faţa celorlalţi miniştri. În condiţiile implicării într-un poriect precum eRomânia, ar fi trebuit ca partea de informatizare a ministerelor să fie sub o singură comandă. Proiectul eRomânia a fost realizat închis, fără un dialog cu oameni specializaţi. A o lua acum de la început înseamnă că eRomânia nu se va mai realiza niciodată."

Valerian Vreme, (PD-L), vicepreşedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, spune că Sandu ar trebui păstrat. "Am promovat împreună proiecte destul de bune pentru domeniu, precum legea pentru infrastructură pentru comunicaţii electronice sau protecţia şi securitatea sistemelor informatice. Ministerul este angrenat în cel mai mare proiect, eRomânia, unul amplu, care odată dus la capăt ar putea schimba România la 180 de grade". Continuitatea proiectelor demarate de minister este menţionată şi de Liviu Drăgan, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) în susţinerea lui Sandu. "Ministerul Comunicaţiilor este unul care e activ şi care a lansat proiecte pozitive. eRomânia e un proiect îndrăzneţ. Este bine ca actualul ministru să rămână pentru a le şi executa", spune Drăgan.

Pe de altă parte, ideea de a-l păstra pe Gabriel Sandu la Ministerul Comunicaţiilor doar pentru a nu relua de la zero proiectele demarate la MCSI cu un nou ministru nu pare un argument suficient în ochii altor oameni de afaceri sau politicieni. Marius Ghenea, preşedinte al unui grup de companii IT&C şi unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali, crede că întregul executiv ar trebui schimbat. "O remaniere nu este o soluţie. E nevoie de o schimbare a Guvernului. Măsurile necesare nu au fost luate la timp şi cred că trebuie lăsată şansa unui alt guvern. Trebuie abordată o soluţie globală şi nu să schimbăm pe ici pe colo, iar rezultatul să fie nul", crede Ghenea.

Şi Petru Farago (UDMR), membru al Comisiei IT&C din Parlament, crede că Sandu trebuie să fie înlocuit. "Ministrul Sandu a încercat să facă ceva la MCSI, însă reuşitele nu sunt vizibile. Dacă se va găsi un om care să facă mai mult şi PD-L îi va acorda sprijin, atunci şi UDMR îl va susţine. Proiectul eRomânia stagnează de foarte mult timp, are alocaţi foarte mulţi bani, dar nu arată aşa cum ar trebui."

Dan Georgescu, fost preşedinte al autorităţii de reglementare în comunicaţii, care în prezent este, printre altele, şi şeful Comisiei IT&C a PNL, crede că nu ar trebui să existe niciun dubiu în legătură cu schimbarea ministrului. "Răspunsul privind performanţa ministrului este dat de soarta celor patru strategii propuse de Gabriel Sandu şi aprobate de Guvern", punctează sec Georgescu. "Strategia de sprijinire a internetului de mare viteză a fost abandonată şi la fel s-a întâmplat şi cu toate obiectivele incluse în ea. Strategia privind serviciul universal, aprobată anul trecut prin ordin de ministru, a rămas, de asemenea, pe hârtie. Trecerea la televiziunea digitală a fost amânată cu trei ani, iar proiectul eRomânia rămâne totuşi o colecţie de promisiuni."

Remanierea lui Gabriel Sandu are în vedere şi relaţiile proaste ale ministrului cu Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii - de asemenea un apropiat al PD-L, potrivit datelor vehiculate pe piaţa telecom şi informaţiilor care circulă în spaţiul public în legătură cu remanierea guvernului. Lui Sandu i s-ar reproşa şi situaţia financiară dificilă a companiilor din subordinea MCSI (Poşta Română şi SN Radiocomunicaţii), dar şi "erori de imagine" precum angajarea viitoarei sale soţii, Andreea Iulia Stoiciu, pe postul de consilier personal la MCSI. Conflictul de muncă încă nerezolvat generat de restructurarea unei agenţii din subordinea ministerului, dar şi numeroasele proiecte anunţate de ministru, dar nefinalizate ar putea sta la baza unei decizii de înlocuire a lui Sandu.