Cum se va realiza un export de peste 100 mil. euro cu energie hidro, nucleară şi termo?

Autor: Roxana Petrescu 01.09.2010

Un export de energie în valoare de peste 100 de milioane de euro cu o cantitate care ar putea alimenta timp de doi ani activitatea Petrom, cea mai mare companie din România, va fi realizat în următorul an, primele livrări fiind făcute chiar de ieri.

Principalii protagonişti ai acestei tranzacţii sunt complexurile energetice, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie local, Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie, Electrica, cea mai mare companie de stat din domeniul furnizării şi distribuţiei de energie, şi o firmă din Serbia, Rudnap, cu 3 angajaţi pe plan local.

Ideea lui Videanu

Ideea realizării unui export de energie electrică de dimensiuni ample a fost lansată luna trecută chiar de către ministrul economiei Adriean Videanu, la vremea respectivă oficialul anunţând că se pregăteşte un export de până la 500 MW cu scopul de a ajuta consumul de cărbune produs de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În contextul în care depozitele complexurilor energetice din bazinul Olteniei se umpleau de cărbuni neutilizaţi din cauza scăderii cererii de energie, autorităţile au găsit ca soluţie realizarea unui export masiv de energie electrică în regiune.

"De la 1 septembrie a început acest export şi va avea o durată de un an de zile. Cantitatea în cauză este de 300 MW. Preţul la care se va realiza exportul de energie electrică este confidenţial, dar asigură profit societăţilor româneşti implicate şi asigură funcţionarea la o capacitate mărită a centralelor de producere a energiei electrice. A fost o idee care a generat profit pentru toate părţile. Şi pentru noi, care doar din acest export de energie am reuşit să ne plătim salariile pentru o lună, şi pentru producătorii de energie, mai ales cei termo care deja nu mai aveau ce face cu cărbunii, şi pentru cumpărător care este o firmă din Serbia. Este o treabă bună şi ar fi bine să putem exporta cât mai mult", spune Ioan Folescu, directorul general al Electrica.

Practic, Electrica a cumpărat cantitatea de energie de la producătorii vizaţi, iar apoi a vândut-o către un alt furnizor de energie, sârbii de la Rudnap, tranzacţia fiind realizată prin filiala lor din România, o companie cu 3 angajaţi şi cu afaceri de 7,2 milioane de euro.

Potrivit site-ului Rudnap, grupul este prezent cu partea de comercializare a energiei electrice în 15 ţări din sud-estul Europei, dar derulează şi activităţi în domeniul ingineriei şi construcţiei de unităţi energetice precum şi în construcţii rezidenţiale.

Filiala locală a Rudnap este deţinută în proporţie de 99% de către o companie înregistrată în Cipru, Altaria Research Limited, restul acţiunilor fiind deţinute de către Almaco Imobiliare.

Ţinând cont de cantitatea care urmează să fie exportată, dar şi de preţul la care se comercializează în prezent un MWh de electricitate, valoarea exportului de energie depăşeşte suma de 100 de milioane de euro. Cei 300 MW care vor fi exportaţi în Serbia reprezintă peste 80% din toată cantitatea de energie care s-a exportat anul trecut din România.

"S-a realizat un coş în care a fost amestecată atât energie ieftină hidro şi nucleară, cât şi energie termo de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Se mai încearcă realizarea unui astfel de coş, dar din păcate nu mai este energie ieftină disponibilă", explică Folescu.

În mod normal însă, prin ordin ministerial s-a stabilit de mai mulţi ani ca toate cantităţile de energie disponibile pe care le au producătorii de energie de stat să fie vândute în mod transparent pe bursa de energie OPCOM. Ordinul a fost dat tocmai pentru a fi evitate situaţii de genul celor de la începutul anilor 2000 când mai multe firme private au cumpărat energie ieftină de la statul român, pentru ca ulterior s-o vândă mai departe, uneori chiar către companii de stat, obţinând astfel creşteri exponenţiale ale cifrelor de afaceri.

Ofertă fără licitaţie

"Acest export de energie a fost posibil prin faptul că s-a realizat o derogare de la ordinul ministerial privind vânzarea energiei electrice disponibile de către producătorii de stat. Tot datorită acestei derogări, noi am lansat ofertele de vânzare către firmele care puteau exporta energia electrică, fără a mai face practic o licitaţie. Am trimis mai multe astfel de contracte iar oferta am primit-o de la o firmă din Serbia. Nu am făcut noi direct exportul pentru că nu putem realiza această activitate", a mai precizat Folescu.

O serie de furnizori locali importanţi, care ar fi putut fi implicaţi la rândul lor în exportul de energie electrică, spun însă că nu au fost chemaţi la această tranzacţie.

"Scrisoarea nu a ajuns şi la noi. Eu nu am primit o astfel de invitaţie", spune Jack Cutişteanu, directorul general al Petrod, unul dintre cei mai importanţi traderi de energie din piaţă.

"Cu siguranţă ne-ar fi plăcut şi nouă să fim implicaţi în acest export", spun alte surse din piaţă.

Printre companiile care au mai fost interesate de acest export s-a numărat şi firma Gevco din Cluj, care potrivit unor informaţii din presă s-ar fi numărat printre firmele care au avut contracte directe cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

"Firma Gevco este unul dintre furnizorii de energie electrică interesaţi în acest export de energie electrică", spun reprezentanţii Electrica, precizând că deocamdată nu se mai poate realiza un export de energie din cauza lipsei surselor ieftine.

Exporturile de energie au înregistrat anul trecut un recul semnificativ, de peste 40%, potrivit raportului din 2009 elaborat de ANRE.

Cifrele unui export istoric