KBC şi UniCredit contestă selecţia de la FP: Este de neînţeles cum cei mai experimentaţi brokeri din piaţă au luat 0 puncte la pregătirea profesională

Autor: Andrei Chirileasa 31.08.2010

Reprezentanţii consorţiului format din KBC Securities şi UniCredit CA IB Securities, două dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piaţă, au depus o contestaţie la comisia de selecţie a intermediarului pentru listarea Fondului Proprietatea.

Cele două firme de brokeraj cer descalificarea ofertei consorţiului câştigător (Raiffeisen Capital&Investment, BRD, ING), pe motiv că aceştia ar fi depăşit termenul legal de depunere a ofertelor (18 august, ora 14:00). De asemenea, reprezentanţii consorţiului au fost nemulţumiţi de modul în care le-a fost evaluată oferta.

Oferta tehnică a consorţiului KBC-UniCredit a primit 78 de puncte, în timp ce oferta tehnică a consorţiului câştigător a primit 100 de puncte. KBC şi UniCredit au fost depunctate la capitolul pregătire profesională a echipei propuse, unde a primit 0 puncte din 10. Asta în condiţiile în care reprezentanţii celor două firme sunt printre cei mai experimentaţi brokeri de pe Bursă.

"Nu cred că oferta noastră pentru intermedirea listării FP a fost corect evaluată, având în vedere că punctajul pe care l-am obţinut pentru pregătirea profesională a fost nul. Pe de altă parte, la cotă de piaţă am primit acelaşi punctaj ca şi ceilalţi concurenţi, deşi în intervalul analizat KBC a avut o cotă de piaţă cu 50% peste orice broker din România", a declarat Bogdan Juravle, manager equity markets la KBC Securities.

"Cei doi conducători ai consorţiului nostru au pregătire profesională la unele dintre cele mai importante şcoli internaţionale de business. Este de neînţeles cum la experienţă am fost punctaţi cu maim de puncte şi la pregătire profesională nu am primit niciunul. Este un lucru pe care vrem să-l lămurim cu comisia de selecţie", a precizat Liviu Giugiumică, directorul general al CA IB Securities.

Punctajul final al KBC-UniCredit a fost de 79 de puncte, clasând oferta celor două firme pe locul al treilea, după cea a consorţiului BCR-Wood-Intercapital. Astfel, chiar dacă ar obţine anularea ofertei câştigătoare, KBC şi UniCredit ar avea nevoie de o reanalizare a ofertelor pentru a câştiga selecţia.

Brokerii KBC şi UniCredit depunctaţi la pregătirea profesională

Cum au fost punctate cele patru oferte ale intermediarilor pentru listarea Fondului Proprietatea

Intermediar/Consorţiu

RCI, BRD, ING

BCR, Wood, Intercapital

KBC, UniCredit

BT Securities

Obiective

20

18

12

5

Experienţă în domeniu

50

50

48

25

Echipa propusă

30

30

18

27

Oferta tăhnică - total

100

98

78

57

Oferta financiară

90

70

80

100

Punctaj final

95

84

79

78,5

Sursa: Fondul Proprietatea