Ştiri pe scurt - Eveniment - 31 august 2010

Ziarul Financiar 30.08.2010

CFR Călători vrea să obţină două linii de creditare de tip revolving de 144,5 milioane de lei

CFR Călători vrea să contracteze credite de tip revolving în valoare totală de 144,5 milioane de lei (34 mil. euro) pentru refinanţarea unui alt împrumut şi pentru capitalul de lucru, se arată într-un anunţ al operatorului feroviar de stat. CFR Călători aşteaptă oferte până la 13 septembrie pentru un credit de 100 de milioane de lei şi până la 15 septembrie pentru un altul de 44,5 milioane de lei. Durata ambelor linii de credit este de un an de la data contractării, cu posibilitatea prelungirii perioadei de rambursare, iar tipul procedurii de licitare este negocierea. CFR Călători va garanta creditul cu materialul rulant propriu, evaluarea garanţiei urmând să se facă la acordarea împrumutului. Operatorul feroviar a mai anunţat în luna iulie că intenţionează să contracteze două linii de credit de 30 de milioane de lei şi respectiv 24 mil. euro.

OMV Petrom va scumpi carburanţii cu până la patru bani pe litru

OMV Petrom (SNP) va majora astăzi preţul benzinei cu patru bani/litru şi pe cel al motorinei cu doi bani/litru, a anunţat, luni, compania petrolieră. Benzinele Premium fără plumb,

Top Premium fără plumb 99+, OMV Carrera 95 şi OMV Carrera 100 vor costa 4,43 lei, 4,81 lei, 4,57 lei şi respectiv 5,23 lei pe litru. Noile preţuri ale motorinelor OMV Premium Diesel, OMV Sprint Diesel, Euro Diesel şi Top Euro Diesel vor fi de 4,92 lei, 4,6 lei, 4,38 lei şi 4,58 lei pe litru. Compania este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Proiect de 8 mil. lei pentru refacerea infrastructurii turistice din Amara

Primăria oraşului Amara vrea să refacă infrastructura de turism din staţiune prin reamenajarea plajei şi a lacului din cadrul complexului de agrement Perla şi să deschidă un centru de informare turistică, proiectul având o valoare estimativă de aproape opt milioane de lei, fără TVA. Primăria va organiza o licitaţie pentru a desemna firma care se va ocupa de lucrările de construcţie. Acestea se vor desfăşura pe o perioadă de 15 luni de la data atribuirii contractului. Firmele interesate să participe la licitaţie trebuie să depună o garanţie de participare în valoare de 150.000 de lei şi una de bună execuţie, de 10% din preţul contractului fără TVA. Termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 septembrie. Proiectul are o valoare estimativă de 7,9 milioane de lei, iar finanţarea se va face prin fonduri de la bugetul de stat.

Trei fabrici de confecţii angajează 120 de oameni la Covasna

Trei fabrici de confecţii cu capital german din judeţul Covasna intenţionează să angajeze aproximativ 120 de persoane, ca urmare a creşterii comenzilor de la partenerii externi.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, în condiţiile în care, la finele lunii iunie, rata şomajului a înregistrat în judeţ o creştere de 19,8% faţă de iunie 2009, aproape 10.200 de persoane fiind înregistrate ca şomeri, trei firme membre ale CCI Covasna au făcut cunoscute proiectele de angajare a noi salariaţi.

Astfel, grupul de fabrici de confecţii cu capital german, avându-i ca acţionari majoritari pe dr. Bock Dietrich şi asociaţii, respectiv fabricile TTC din Sfântu Gheorghe, Platanus din Baraolt şi RHM din Estelnic, au în vedere angajarea a aproximativ 120 de noi salariaţi, din care 60 la unitatea din Sfântu Gheorghe şi 40 la Estelnic.

Noile angajări sunt posibile ca urmare a creşterii comenzilor de la partenerii externi, precum şi a bunului start realizat de brandul propriu - pantalonii "Valley of Trousers", susţine CCI Covasna.

Guvernul a alocat 12 mil. euro pentru refacerea infrastructurii distruse de inundaţii

Guvernul a aprobat ieri în şedinţă specială alocarea a 51,5 milioane de lei (12 mil. euro) pentru finanţarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectată de inundaţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, judeţele care vor beneficia de aceşti bani sunt: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Pierderile Avicola Buzău au crescut în primul semestru la 2,38 mil. lei

Pierderile producătorului de carne de pasăre şi ouă Avicola Buzău (AVZU) au crescut în primele şase luni de la 385.500 de lei în perioada similară din 2009 la 2,38 milioane de lei, conform rezultatelor financiare remise ieri Bursei. Veniturile au crescut în intervalul ianuarie-iunie cu 8,3%, la 56,3 milioane de lei, iar cheltuielile au înregistrat un avans de 12%, de la aproape 52,4 milioane de lei la 58,7 milioane de lei. Cifra de afaceri a firmei a crescut nesemnificativ în perioada menţionată, de la 55,4 milioane de lei la 55,5 milioane de lei. Firma are un capital social de 42,7 milioane de lei, divizat în 427,6 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Producătorul de carne de pasăre şi ouă, controlat de firma Aaylex Trading, cu o deţinere de 66,8%, este listat pe piaţa Rasdaq
a BVB.

Grupaj realizat din surse Mediafax