Care dintre marile grupuri financiare europene au afaceri în România

Autor: Voican Razvan 30.08.2010

Numai două din primele 10 grupuri bancare şi de asigurări din Europa sunt prezente pe piaţa locală, cu o bancă mică şi un asigurător de top.

Italienii de la Intesa Sanpaolo au ocupat la jumătatea anului poziţia a treia pe continent după capitalizarea bursieră, cu 55 mld. euro, însă în România deţin o filială cu active de numai 3,63 mld. lei, corespunzătoare unei cote de piaţă de 1%. Multă vreme piaţa locală nu a încăput pe lista de priorităţi a Intesa, iar după ce în 2008-2009 a fost conturată o strategie de extindere organică, susţinută cu finanţări substanţiale, planurile au fost date peste cap de criza care a lovit şi România.

În contextul crizei, Intesa s-a dovedit una dintre cele mai robuste bănci europene, capitalizarea sa bursieră rezistând presiunilor puternice care anul trecut au împins alţi competitori la limita falimentului, salvarea venind de la guverne şi bănci centrale. Asigurătorul german Allianz s-a situat pe locul 9 la nivelul european, cu o capitalizare de 37 mld. euro. În România a pierdut însă poziţia de lider pe piaţa asigurărilor în favoarea companiei locale Astra, în principal din cauza pierderii de cotă de piaţă pe asigurările auto.

Pe zona bancară, urmează în clasamentul grupurilor cu reprezentare locală alţi italieni, de la UniCredit. Cu o capitalizare de 35 mld. euro s-au clasat pe locul 11 la jumătatea anului, în timp ce în România filiala locală era la sfârşitul trimestrului I a cincea bancă de pe piaţă. Ţinta UniCredit este să ajungă în top 3 până în 2015, fiind în prezent una dintre băncile cele mai active pe creditare.

Pe locul 13 la nivel european se află britanicii de la RBS, o bancă practic naţionalizată în 2008 pentru a putea face faţă crizei. În România, fosta ABN Amro a ieşit de câţiva ani din top 10. Banca locală a fost pe lista de vânzări a RBS, nu i s-a găsit cumpărător, iar acum este în desfăşurare o strategie de reducere progresivă a expunerilor locale. Francezii de la Société Generale, care deţin a doua bancă locală BRD, ocupă locul 18 în clasament, cu o capitalizare de 25 mld. euro. SocGen aplică în prezent o strategie de eficientizare a grupului şi creştere a sinergiilor cu bătaie până în 2015. În România, ambiţia francezilor este să mai câştige cotă de piaţă astfel încât să atace poziţia de lider a BCR.

La mică distanţă urmează olandezii de la ING, cu 24 mld. euro. ING controlează a zecea bancă din România, piaţa locală fiind desemnată drept una dintre priorităţile strategice de extindere, pe baza investiţiilor proprii. Atât ING, cât şi SocGen au primit sprijin de la stat pentru a rezista turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Asigurătorul italian Generali ocupă locul 20 la nivel european, în România având una din primele zece companii locale. Grupul bancar francez Crédit Agricole este pe locul 21, cu o capitalizare de 21 mld. euro, însă în România are o prezenţă indirectă, restrânsă, prin controlul pe care îl deţine asupra băncii elene Emporiki.

Băncile austriece şi greceşti care domină piaţa locală nu intră în top 25 european. Erste, care controlează BCR - cea mai mare bancă românească - are o capitalizare de 11 mld. euro.