Cum riscă românii amenzi de până la 5.000 de lei dacă îl ascultă pe ministrul muncii

Autor: Adelina Mihai 25.08.2010

Abia ieri, în ultima zi pentru depunerea declaraţiei de asigurat pe iulie de către persoanele care au venituri din drepturi de autor sau de pe contracte PFA autorităţile au deschis conturi distincte pentru plata direct la Trezorerie a contribuţiilor sociale aferente veniturilor din activităţi independente.



Cozile formate în ultimele zile la ghişeele de la casele de pensii şi de la agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru depunerea declaraţiei de asigurat de către persoanele care au venituri din drepturi de autor sau de pe contracte de tip PFA nu au fost remarcate de către reprezentanţii Guvernului, care fie nu cred că există, fie le consideră normale pentru această perioadă a lunii.

Ministrul muncii, a fost obligat ieri să vină cu explicaţii, după ce, cu o zi înainte, premierul Emil Boc susţinuse cu nonşalanţă că nu există cozi la ghişee pentru depunerea declaraţiilor, deşi vreme de două zile acesta a fost subiectul întregii prese.

Mihai Şeitan a anunţat că cei care întârzie cu depunerea declaraţiilor în această lună nu vor fi penalizaţi, însă declaraţiile sale nu au bază legală, susţin analiştii.
"În normele metodologice ale ordonanţei se precizează clar că cei care nu depun declaraţia până la data de 25 a lunii vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Atât timp cât nu s-a depus niciun ordin al ministrului privind anularea penalizărilor pentru cei care nu-şi depun declaraţiile la timp în această lună, aceste penalităţi se aplică. Eu le recomand tuturor să depună declaraţiile, chiar şi cu venituri 0, dacă nu ştiu cum să le întocmească, pentru a nu risca să piardă 2.500 de lei, pentru că nici sistemul nu este foarte bine organizat", susţine Marius Stăncescu, preşedintele firmei de consultanţă financiară şi de business Riff Holding International.
Sute de persoane s-au înghesuit în ultimele zile la casele de pensii, agenţiile locale pentru ocupare sau la casele de asigurări de sănătate pentru a-şi depune declaraţiile privind obţinerea de venituri din drepturi de autor sau PFA. Dacă premierul Boc a spus că aceste cozi de la ghişee sunt "doar o supoziţie" despre care a auzit, dar pe care o consideră o afirmaţie, ministrul muncii a venit imediat cu o precizare, spunând că cei care nu reuşesc să depună la timp în această săptămână nu vor fi penalizaţi, invocând problemele din sistem care sunt de vină.
"După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal ca oamenii să înveţe (ce au de făcut - n.r.), să înveţe şi cei care lucrează cu ei", a spus ministrul, citat de Mediafax, adăugând că este falsă toată această "isterie". El a mai spus că, de zece ani, în perioada 24-25 a lunii, este aglomeraţie mare la ghişee, pentru că reprezentanţii firmelor vin pe ultima sută de metri să depună documentele.
"O bază legală nu există pentru afirmaţia ministrului, care a fost făcută de complezenţă. Eu nu cred că cei care nu au depus declaraţiile vor fi amendaţi, pentru că, dacă s-ar fi aplicat în mod corect de la început, abia atunci ar fi trebuit să fie amendaţi", susţine Luminiţa Ristea, managing partner la firma de audit şi consultanţă în afaceri Nexia. Ea a mai precizat că este normal ca în această perioadă să existe cozi la ghişeele caselor de pensii, însă nu atât de mari, pentru că majoritatea companiilor trimit declaraţiile în format electronic, pentru care primesc o notificare de primire, urmând ca ulterior să le trimită în format fizic.

Vlădescu îi suspectează pe ziarişti de evaziune

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a atras atenţia, ieri, unei ziariste acreditate la Guvern că este "de văzut" dacă jurnaliştii sunt plătiţi în mod corect prin drepturi de autor pentru profesiile lor sau dacă nu cumva modalitatea prin care e plătită de angajator reprezintă o formă de evaziune fiscală.
Autorităţile au deschis de ieri conturi distincte pentru plata direct la Trezorerie a contribuţiilor la veniturile din activităţi independente, iar conturile sunt afişate la sediile instituţiilor la care se depun declaraţiile de impunere.
"În ceea ce priveşte conturile, nu este problema beneficiarului. Conturile sunt informaţiile care sunt adresate specialiştilor, trebuie să ştie instituţia care administrează care este contul în care vor fi gestionate acele sume pe care le plătiţi acolo. Sunt adresate dumneavoastră în situaţia în care doriţi să plătiţi direct la Trezorerie şi să nu mai accesaţi instituţiile abilitate în acest sens. Ieri (marţi - n.r.) au fost anumite conturi, de astăzi (miercuri - n.r.) s-a deschis un cont distinct pentru plata acestor contribuţii. Sunt valabile conturile afişate de instituţiile publice", a spus preşedintele Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, citată de Mediafax.