Arieratele din sănătate de până la 30 iunie vor fi plătite

Autor: Iulian Anghel 24.08.2010

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a reiterat ieri la dezbaterea în Senat a ordonanţei de urgenţă privind descentralizarea spitalelor că acest proces nu este unul politic şi că ministerul îşi va plăti toate arieratele înregistrate până la 30 iunie 2010.
Precizările au fost făcute în urma ameninţării opoziţiei că va vota împotriva ordonanţei care prevede că spitalele trec la administraţia localităţilor. Edilii acestora au fost rezervaţi întrucât acestea sunt pline de datorii, iar comunităţile locale nu au bani să le acopere.
Spitalele din România acumulaseră, până în 30 iunie, datorii de aproximativ 859 de milioane de lei (204 mil. euro), ce vor fi achitate de la bugetul de stat. Fondurile au fost alocate Ministerului Sănătăţii în urma rectificării bugetare.
Guvernul a anunţat săptămâna trecută că Ministerul Sănătăţii va primi prin rectificarea bugetară 2,81 miliarde de lei (peste 600 mil. euro), reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperirea deficitelor.
Potrivit Guvernului, la rectificarea bugetară ce va avea loc până la sfârşitul lunii august vor fi achitate arieratele înregistrate de spitale până la data de 31 martie 2010, în valoare de 673 de milioane de lei. Ministrul sănătăţii dădea asigurări că poartă discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru plata sumelor integrale.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG) a susţinut recent că statul îi
este dator cu 1,5 mld. lei. Per total, oamenii din acest business susţin că arieratele în sistem au ajuns la aproape 3 mld. lei. APMG atrăgea aten­ţia că este imposibilă continuarea creditării sistemului sanitar fără să fie afectat sprijinul pe care industria locală de generice îl acordă în relansarea economiei.
Ministrul de resort a susţinut ieri că arieratele vor fi plătite şi că ordonanţa trecută până la urmă de votul Senatului prevede plata tuturor arieratelor înregistrate de spitale până la 31 martie. El a adăugat că la rectificarea bugetară de săptămâna trecută Guvernul a identificat şi alocat resurse pentru ca Ministerul Sănătăţii să acopere arieratele spitalelor înregistrate până la 30 iunie 2010.
Ordonanţa privind descentralizarea spitalelor restrânge numărul funcţiilor de conducere din spitale. Ea prevede înfiinţarea unui Consiliu de administraţie în care majoritatea membrilor este desemnată de autorităţile locale.
Un amendament al opoziţiei acceptat la vot interzice angajaţilor unităţilor spitaliceşti să mai facă parte din consiliile de administraţie ale acestora.
Argumentul Comisiei a fost că textul OUG putea da naştere la situaţii în care un medic angajat al spitalului făcea parte atât din corpul medical, cât şi din conducerea acestuia, putând, ca membru al CA, să participe la alcătuirea bugetului. Un alt amendament acceptat prevede prelungirea până la 1 ianuarie a termenului de intrare în vigoare a coplăţii pentru administraţiile publice în cazul investiţiilor pentru spitale.