Oamenii de afaceri: Criza este o binecuvântare pentru că s-a redus presiunea de creştere a salariilor. Cum comentaţi ?

Ziarul Financiar 23.08.2010

Criza este o binecuvântare întrucât a ajutat la creşterea puternică a productivităţii prin reducerea presiunii de pe piaţa muncii pentru acordarea de creşteri salariale, consideră Radu Timiş, proprietarul producătorului de mezeluri CrisTim, şi George Copos, care controlează grupul Ana Holding.

Timiş şi Copos au afirmat luni, în cadrul întâlnirii ZF Expert, că România nu mai este competitivă în prezent pentru atragerea de investiţii străine pentru că forţa de muncă este scumpă.

"În trecut eram competitivi pentru că aveam salariul 100 de dolari. Eram competitivi cu China, India, etc.. În prezent, forţa de muncă din România este scumpă şi nu mai suntem competitivi pentru atragerea de investiţii", a declarat Timiş, citat de Mediafax.

El a spus că actuala criză este "o binecuvântare", în condiţiile în care salariile au crescut după 2004 în fiecare an cu aproximativ 30%.

"În mod cert se aşează acum lucrurile la mentalitatea fiecărui om. Cine va supravieţui acestei crize va avea un viitor frumos. Vă dau un exemplu. Anul trecut aveam o productivitate de 270 de kilograme de carne pe om şi eram înnebunit că Germania avea o medie de 1.000 de kilograme de carne pe om. În prezent am o productivitate de 1.100 de kilograme de carne pe om şi nu am automatizat extraordinar, la nivelul Germaniei", a explicat Timiş.