Ştiri pe scurt - Eveniment - 20 august 2010

Ziarul Financiar 19.08.2010

Finanţele iau bani europeni să îmbunătăţească managementul

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat un proiect în valoare de 2,1 milioane lei finanţat de Fondul Social European, prin care urmăreşte îmbunătăţirea managementului instituţiei. Proiectul se numeşte "Dezvoltarea şi implementarea instrumentului de evaluare a performanţelor la nivelul aparatului central al Ministerului Finanţelor Publice: Balanced Scorecard - Tabloul de Bord" şi are o valoare totală eligibilă, fără TVA, de 2,14 milioane lei, din care 1,82 milioane lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, iar 321.500 lei este cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

32 milioane de euro pentru noi cărţi de identitate electronice

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a iniţiat procedura de achiziţionare a unor linii de producţie a cărţii electronice de identitate pentru cetăţenii români, contract în valoare de 30-32 milioane euro, după ce introducerea acestui document a fost amânată succesiv,din 2003 până în ianuarie 2011. Procedura de achiziţionare va fi organizată la 25 august 2010, iar valoarea contractului de achiziţie a fost estimată la 30-32 milioane euro, fără TVA, conform anunţului de intenţie lansat de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Termenul prevăzut pentru introducerea cărţii electronice de identitate, stabilit iniţial pentru 1 ianuarie 2003, a fost prelungit de mai multe ori de Guvern, până la 1 ianuarie 2011.

Videanu: De transportul energiei se va ocupa statul

Ministrul Economiei Adriean Videanu (desen) a afirmat ieri la un seminar pe teme energetice, că este adeptul menţinerii monopolului de stat în transportul energiei electrice (de care se ocupă Transeletrica - n.red.), pentru că doar statul poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piaţă. "Eu sunt adeptul menţinerii monopolului statului în transportul energiei pentru a asigura accesul nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la piaţă. Numai statul poate face investiţii rapide în ranforsarea sistemului energetic şi în domeniul interconexiunilor cu ţările vecine", a declarat Videanu în cadrul unui seminar organizat de publicaţia "Focus Energetic".

Guvernul caută venituri neimpozitate cu 16%

Guvernul a efectuat un inventar al tuturor activităţilor care nu sunt impozitate prin cota unică şi a constatat că în această categorie intră atât venituri din agricultură şi transfer de proprietăţi imobiliare, cât şi baruri de noapte şi cazinouri, pentru care cota de impunere variază între 2 şi 5%. Documentul indică o serie de excepţii de la cota unică de impozitare, precum activităţile de natura barurilor şi cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive. Astfel, materialul elaborat de Ministerul Finanţelor relevă că acei contribuabili care lucrează în aceste domenii, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat este mai mic decât 5% din venituri sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.

800 milioane de euro aduse în imobiliare şi bănci

Investitorii imobiliari străini au adus în primele şase luni cei mai mulţi bani la capitalul firmelor pe care le deţin în România, pe poziţia a doua plasându-se băncile, acestea fiind urmate de companiile de retail, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, peste 390 de milioane de euro au venit în imobiliare, cea mai mare subscriere fiind realizată la dezvoltatorul Gran Via România, cu acţionar majoritar spaniol, cu 122,8 milioane de euro. Băncile-mamă au subscris la capitalul subsidiarelor din România aproape 380 de milioane de euro, GE Garanti Bank figurând în statisticile Oficiului cu cel mai mare aport din acest sector, cu 137,6 milioane euro. Subscrieri importante au fost realizate şi de Alpha Bank - 71,7 milioane de euro, Volksbank - 39 milioane de euro şi Intesa Sanpaolo - 29,7 milioane de euro.

19 mil. euro fonduri europene pentru infrastructură la Botoşani

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea a semnat ieri la Botoşani toate cele cinci contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) a oraşului, în valoare de 19 milioane de euro. Proiectul "Reabilitarea şi modernizarea străzilor inelului principal de circulaţie din municipiul Botoşani" vizează fluidizarea traficului rutier pe inelul principal de circulaţie care asigură accesibilitatea în zona de acţiune urbană a oraşului, prin reabilitarea şi modernizarea străzilor din această zonă. Valoarea totală a proiectului este de 33,6 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de 26,7 milioane lei.

Grupaj realizat din surse Mediafax