Rusia alocă 940 mil. € fermierilor pentru a evita falimentul

Autor: Catalina Apostoiu 17.08.2010

Premierul rus Vladimir Putin a anunţat că guvernul ţării sale va aloca cel puţin 35 miliarde de ruble (940 milioane de euro) pentru sectorul agriculturii, puternic afectat de secetă, scrie Bloomberg.

Temperaturile extrem de ridicate şi lipsa precipitaţiilor ar putea reduce recolta de cereale a ţării cu 38% şi ameninţă să împingă fermierii în faliment, conform estimărilor guvernului.

Regiunile afectate de secetă din Rusia au solicitat susţinere în valoare de cel puţin 55 miliarde de ruble (1,41 miliarde de euro), a declarat Pavel Skurikhin, preşedinte al Uniunii Producătorilor de Cereale.

Viceprim-ministrul Viktor Zubkov a estimat pierderile suferite de fermieri din 23 de regiuni la cel puţin 30 de miliarde de ruble. Din cauza situaţiei dificile, credite în valoare de aproximativ 127 mld. ruble (3,25 mld. euro) acordate industriei va trebui prelungite, iar ratele dobânzii diminuate, a adăugat Zubkov.

Producătorii agricoli au amânat plăţile în ultimii doi ani din cauza crizei financiare şi a scăderii preţurilor la cereale, a declarat preşedintele Uniunii Producătorilor de Cereale.

"Pentru mulţi agricultori este cea de-a treia susţinere oferită de guvern, iar aceştia va trebui să se împrumute în plus pentru însămânţări", a declarat Skurikhin. "Astfel, vor avea la dispoziţie numai recolta de anul viitor pentru a rambursa trei sau patru credite. Situaţia va fi extrem de dificilă."

Creditele vor fi prelungite pentru unii fermieri pentru ca aceştia să-şi poată reface producţia şi întări capacitatea de a-şi plăti datoriile. Potrivit lui Putin, recolta de cereale de anul acesta va ajunge la 60 mil. tone, cu aproape 40% mai puţin faţă de anul trecut. În condiţiile în care Rusia are nevoie de aproape 80 mil. tone pentru a acoperi consumul intern, ruşii vor mai fi nevoiţi să mai importe încă 20 mil. tone.

Pentru a proteja producţia internă, Rusia a interzis începând de duminică exporturile de cereale, măsura urmând să rămână în vigoare până la finalul anului. Autorităţile de la Moscova se vor consulta la 1 octombrie pentru a stabili dacă vor prelungi această interdicţie şi la anul. Ucraina a decis de asemenea să reducă exporturile de cereale la jumătate în 2010.

Rusia este unul dintre principalii producători la nivel mondial de grâu, orz şi secară.