Banca Mondială consideră sectorul public din România prea costisitor

Autor: Mihaela Claudia Medrega 16.08.2010

Banca Mondială apreciază că sectorul public din România este "pur şi simplu prea costisitor" faţă de capacitatea Guvernului de a colecta venituri, impunându-se aplicarea unor măsuri de austeritate pentru a ajunge la niveluri accesibile.

În luna octombrie, Banca Mondială urmează să finalizeze prima etapă a analizei funcţionale demarată în martie 2010 la nivelul Guvernului şi sectoarelor Concurenţă, Învăţământ preuniversitar, Transporturi, Agricultură şi Dezvoltare Rurală, precum şi Finanţele Publice, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

"Banca Mondială sprijină reforma administraţiei publice, deoarece este importantă şi urgentă. Aceasta este importantă nu doar pentru a realiza economii, ci şi pentru a stimula creşterea economică pe termen mediu. Este urgentă deoarece, din cauza crizei, ţara nu îşi poate permite să irosească resurse prin procese ineficiente şi inechitabile", consideră François Rantrua, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România. El susţine că Banca Mondială va încerca, împreună cu Guvernul, să găsească modalităţi de a explica reformele-cheie, deoarece "adesea oamenii nu îşi dau seama cât de grea este adoptarea unor decizii, acest lucru intensificând rezistenţa la schimbare".

România a rămas în urma altor ţări din Europa în ceea ce priveşte calitatea şi rentabilitatea serviciilor publice, prin analiza funcţională urmărindu-se identificarea unor acţiuni care ar putea îmbunătăţi aceste aspecte.

"Prin intermediul acestei analize funcţionale a mai multor sectoare-cheie, Banca Mondială examinează calitatea procesului de elaborare a politicilor, barierele care împiedică punerea în aplicare a acestora cu maximum de eficienţă, dar şi aspecte orizontale, cu impact intersectorial, legate de performanţa de ansamblu a sectorului public", se mai spune în comunicat. Analiza funcţională este efectuată de către Banca Mondială, în colaborare cu Comisia Europeană, în baza acordului de servicii de consultanţă încheiat cu Guvernul. În cea de-a doua etapă a analizei, din octombrie 2010 până în martie 2011, o nouă serie de sectoare, care va fi stabilită împreună cu Comisia Europeană şi cu Guvernul, va fi inclusă în analiză, potrivit comunicatului.

Recomandările generale vor fi incluse într-un Plan de Acţiune care va fi pregătit de către Guvern şi care va fi aprobat de CE.

Banca Mondială contribuie cu un miliard de euro în cadrul programul de finanţare externă de 20 mld. euro agreat cu FMI, CE, BM şi BERD. Suma este ataşată unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul pensiilor şi protecţiei sociale şi în sectorul financiar.