Restanţele la franci elveţieni au sărit cu 24%

Autor: Ciprian Botea 12.08.2010

ClienŢii cu împrumuturi în franci elveţieni, o alternativă puternic promovată de unele bănci în perioada de vârf a creditării datorită dobânzilor mici afişate, simt acum din plin deprecierea leului în faţa monedei elveţiene, astfel că sumele restante au crescut de nouă ori în ultimul an, ajungând în iunie la 485 mil. lei (circa 111 mil. euro), arată datele BNR. Doar în iunie soldul restanţelor populaţiei la creditele în franci elveţieni a avansat cu 93 mil. lei, respectiv cu aproape 24%.
Creditele neperformante pun acum presiune pe profiturile băncilor, dar şi pe veniturile clienţilor care trebuie să ramburseze mai mulţi bani decât au anticipat iniţial.
"Aprecierea francului a lovit atât băncile, care acum trebuie să facă provizioane şi în loc să aibă profit va avea pierdere, cât şi clienţii, care va0 trebui să ramburseze până la urmă creditele. Era nevoie de o abordare mai responsabilă din partea ambelor părţi", comentează analistul Dragoş Cabat. Leul s-a depreciat în ultimii doi ani cu aproximativ 60% în faţa francului elveţian, împingând tot mai mulţi debitori în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele. În plus, majoritatea băncilor au promovat împrumuturi cu dobânzi pro­moţionale în primii ani, astfel că deprecierea leului s-a suprapus în multe cazuri peste creşterea dobânzii.
Creditele în franci elveţieni ajungeau la sfârşitul lunii iunie la echivalentul a 2,7 mld. euro, reprezentând aproape 14% din soldul total al împrumuturilor acordate populaţiei.
Şi restanţele în euro au crescut mai rapid în prima jumătate a acestui an, astfel că sumele cu întârzieri la plată mai mari de 30 de zile au crescut cu 77% în iunie faţă de decembrie, până la un total de 1,54 mld. lei (circa 330 mil. euro). Totalul sumelor restante înregistrate de populaţie ajungea în iunie la
4,5 mld. lei (1 mld. euro), dintre care trei sferturi erau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, trecute de bănci în categoria pierdere şi provizionate integral.