Consiliul Fiscal: Nu este oportună relaxarea fiscală. Rezolvarea deficitului de pensii este prioritatea zero

Autor: Claudia Medrega 11.08.2010

Relaxarea fiscală nu este oportună în pe­rioa­da următoare, având în vedere nevoia de reducere a deficitului bugetar, dar nici ma­jo­rarea taxelor nu este o soluţie, im­pu­nându-se îmbunătăţirea colectării pentru ma­jorarea veniturilor bugetare, a căror pondere în PIB cla­sează România pe ultimul loc în UE, în viziunea Consiliului Fiscal.
România se plasează pe ultimele locuri din UE la aproape toate ratele efective de încasare, atât din impozitul pe venit, cât şi din cel pe profit, având toto­dată cel mai redus nivel al veniturilor bugetare totale, cu 32,1% din PIB, şi penultima pondere la veniturile fiscale.
Membrii consiliului apreciază că reducerea evaziunii este o pri­oritate şi propun eliminarea ex­cep­ţiilor şi creşterea bazei de impo­zitare, sim­pli­ficarea siste­mu­lui de taxe, creşterea rede­ven­ţelor pentru exploatarea re­surselor na­tu­ra­le, alinierea im­po­zitelor pe avere la standarde eu­ropene şi creşterea venitu­rilor nefiscale.
"România are o problemă în primul rând de colectare ca­re ţine şi de structura econo­mi­ei şi de faptul că există zone ne­fiscalizate. În primul rând tre­buie eliminate excepţiile le­ga­le. În România nu avem o evaziune emina­men­te ilicită, ci o evaziune care este promo­va­tă de le­ge. Exemplul clasic este agri­cultura", a de­cla­­rat Ionuţ Du­mi­tru, preşedintele consiliului.
Deşi nu văd opor­tu­nă relaxarea fiscală în pe­rioada următoare, membrii Consiliu­lui Fiscal apreciază că cele mai mari bene­ficii ar putea proveni din reducerea contri­bu­ţi­ilor de asigurări sociale, care ar fi o măsură bună pentru reducerea economiei subterane.
România se plasa pe locul 19 la rata implicită de taxare aferentă contribuţiilor socia­le, cu 24,8% (calculată ca raport între con­tribu­ţiile sociale încasate şi remu­ne­ra­rea salariaţilor), faţă de o cotă agregată legală de 43% la finele lui 2008. În ceea ce priveşte TVA, majorată de la 1 iulie de la 19% la 24%, experţii Consiliului Fiscal consideră nepotri­vi­tă diminuarea acesteia, deoarece nu va avea ca efect scăderea preţurilor.

Pensiile - prioritatea zero
În opinia Consiliului Fiscal rezolvarea problemei pensiilor ar trebui să reprezinte "prioritatea zero" a României în procesul de reducere a deficitului bugetar.
"Pensiile reprezintă prioritatea zero pentru România, pentru că nu putem finanţa la nesfârşit plata pensiilor de la bugetul de stat. La cheltuielile cu pensiile, România ocupă locul 6 în UE şi este pe primul loc în rândul noilor state membre. Dacă se are în vedere raportul dintre cheltuielile cu pensiile şi veniturile bugetare, România se plasează pe locul doi, după Grecia. Suntem într-o companie deloc selectă", a spus Dumitru.

Noul for
Consiliul Fiscal este o autoritate independentă compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung. Din Consiliul Fiscal fac parte Ionuţ Dumitru din partea Asociaţiei Române a Băncilor şi econo­mist-şef la Raiffeisen Bank, Răzvan Stanca - BNR, Silviu Şeitan - Institutul Bancar Român, Lucian Liviu Albu - Academia Română şi Tatiana Moşteanu - Academia de Studii Economice.


Recomandările Consiliului Fiscal

n Strategie naţională de dezvoltare a infrastructurii;
n Strategie coerentă de management al datoriei publice;
n Bugetare multianuală şi ierarhizarea raţională a priorităţilor la nivel local;
n Îmbunătăţirea infrastructurii - prin absorbţia rapidă a fondurilor europene şi parteneriate public-private;
n Conduită prudentă şi caracter anticiclic pentru politica fiscală.