Radu Furnică a încheiat colaborarea cu Korn/Ferry. Cea mai mare companie de executive search din lume a plecat din România

Autor: Adelina Mihai 10.08.2010

Începând cu această lună, Radu Furnică, preşedintele companiei Leadership Development Solutions (LDS), una din cele mai mari firme de recrutare de executivi de top de pe piaţa locală, a încheiat colaborarea cu Korn/Ferry International, cea mai mare firmă de executive search din lume.

"După 15 ani de reprezentare a numelui Korn/Ferry în România, direcţiile noastre de dezvoltare diverg. Korn/Ferry a adoptat o nouă strategie de business, prin crearea unor aşa-numite hub-uri (centre de reţea) în Budapesta, Viena şi Zurich, din care îşi vor servi clienţii din Europa", spune Furnică. El a mai spus că numai 8% din veniturile companiei sale erau generate de Korn/Ferry.

Reprezentanţii Korn/Ferry, care are în prezent 80 de birouri în peste 40 de ţări, spun însă că nu au renunţat la piaţa din România şi că vor continua recrutările, doar că operaţiunile vor fi coordonate din Ungaria.

"Credem în continuare în potenţialul pieţei româneşti, iar decizia de coordonare a activităţii din România de la biroul din Budapesta reprezintă o strategie de dezvoltare care nu a coincis cu cea a lui Radu Furnică, care este profesionist, dar care are o viziune antreprenorială", susţine Juerg- Herbert Baertschi, media officer pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) în cadrul Korn/Ferry. El a mai adăugat că Korn/Ferry nu ia în considerare deschiderea unui alt birou în România, întrucât "nu există o altă persoană mai bună decât Radu Furnică" în domeniu pe piaţa locală.

72%, scăderea business-ului LDS în 2009

În cei 15 ani de activitate pe piaţa locală, LDS a avut aproxiamtiv 600 de proiecte de recrutare la nivel de top management pe piaţa locală, din care numai 4 s-au finalizat prin plasarea de expaţi. Anul trecut, LDS a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 600.000 de euro şi pierderi de 245.000 de euro, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

"Un procent de 65% din veniturile noastre proveneau din domeniul serviciilor financiare, motiv pentru care scăderea volumului de afaceri în 2009 a fost de 72%. Din ianuarie 2010 până în prezent nu avem niciun proiect în servicii financiare, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată până acum", explică Furnică. În 2008, LDS a avut o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro şi un profit de aproape 56.000 de euro, potrivit datelor ONRC.

Radu Furnică, unul dintre cei mai vechi şi mai scumpi "vânători" de executivi de pe piaţa locală, spune că nu şi-a redus tarifele anul trecut, chiar dacă strategia sa l-a costat aproape trei sferturi din business.

"Nu am redus taxele şi nici nu am de gând, chiar dacă business-ul a scăzut, pentru că acest lucru înseamnă că intrăm în competiţie cu cei care se luptă pentru supravieţuire. Noi nu concurăm pe criterii de preţ şi sunt conştient că am pierdut foarte mulţi clienţi din această cauză", explică Furnică. În prezent, Radu Furnică lucrează cu un junior consultant, după plecarea celor trei consultanţi pe care i-a avut până anul trecut. Planurile sale de viitor includ atragerea unui partener de business care să ajute la creşterea afacerii, consolidarea poziţiei pe piaţă şi dezvoltarea unor servicii noi pe partea de recrutare de top şi coaching.

"Toată lumea credea că cel puţin jumătate din veniturile noastre proveneau de la Korn/Ferry. Istoric vorbind, numai 8% din veniturile LDS erau generate de proiecte ale Korn/Ferry, au fost ani când cifra era 0. Experienţa mea cu Korn/Ferry a fost una extraordinară, eu am crezut în numele acesta şi continui să cred în valoarea sa la nivel global. Sunt convins că ei fac ceea ce trebuie făcut în momentul de faţă", a mai explicat Furnică, care spune că nu este interesat de vânzarea LDS, pe care o estimează la o valoare de cel puţin 5 milioane de euro. Printre principalii competitori ai LDS pe piaţa locală se numără Stanton Chase, Pedersen& Partners, Stein& Partner sau K.M.Trust& Partners.