În Portugalia jumătate din energie vine din surse regenerabile

Autor: Cristina Rosca 10.08.2010

În urmă cu cinci ani liderii portughezi au promis să reducă dependenţa statului de combustibilii fosili importaţi. În acest sens, autorităţile au creionat o serie de proiecte pe energie regenerabilă, utilizând în principal resursele eoliene şi hidrologice, dar şi căldura solară şi valurile oceanice, scrie The New York Times.
Astăzi, barurile din Lisabona, fabricile din Porto sau staţiunile luxoase din Algarve sunt luminate în principal prin energie regenerabilă.
În acest an, aproape 45% din energia electrică produsă în Portugalia va proveni din surse regenerabile, de la 17% în urmă cu cinci ani.
La acest capitol România stă mult mai rău, energia produsă din surse regenerabile fiind mult sub 5%.
Producţia energiei eoliene din Portugalia - considerată de Agenţia Internaţională a Energiei cu sediul la Paris "cu potenţial competitiv" - a crescut de şapte ori în ultima jumătate de deceniu.
În 2011, Portugalia se aşteaptă să devină prima ţară care va inaugura o reţea naţională de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. "Am văzut toate zâmbetele - să ştii că e un vis bun. Nu pot să intru în această competiţie. Este prea scump", a spus primul-ministru Jose Socrates, amintind de modul în care omologul său italian Silvio Berlusconi s-a oferit în glumă să îi construiască un Ferrari electric. Experienţa Portugaliei arată că este posibil să faci aceste schimbări într-un timp foarte scurt", a spus Socrates.
Potrivit unui studiu realizat de compania Ernst & Young, cele mai importante destinaţii pentru investiţiile în energie regenerabilă sunt Statele Unite, China, Germania, India şi Italia. Portugalia ocupă locul zece.
Accidentul petrolier din Golful Mexic a ridicat din nou semne de întrebare privind riscurile şi costurile imprevizibile pe care trebuie să le suporte America din cauza dependenţei sale de combustibilii fosili. Preşedintele Barack Obama a expus planul său, potrivit căruia până în 2025, circa 20-25% din energia electrică a Statelor Unite să fie produsă din surse re­generabile. Experienţa Portugaliei din ultimii cinci ani de­monstrează că un progres rapid este posibil, însă evidenţiază totodată că această tranziţie are un preţ. Gospodăriile portu­gheze au plătit mult timp pe electricitate aproape dublu faţă de cele din Statele Unite. În ultimii cinci ani, preţurile au cres­cut cu 15%, probabil în parte din cauza programului de ener­gie regenerabilă, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei.
Deşi un raport din 2009 al agenţiei a descris tranziţia Portugaliei către energie regenerabilă un "succes re­mar­cabil", acesta adăuga că "nu este încă pe deplin clar înţeles şi apreciat costul, atât financiar, cât şi economic, precum şi im­pactul asupra preţului energiei plătit de consumatorul final".