Diferenţe mari între aşteptările analiştiilor privind inflaţia din iulie, de la 1,8% la 3,4%

Ziarul Financiar 09.08.2010

Analiştii financiari bancari au aşteptări sensibil diferite în ceea ce priveşte rata inflaţiei din iulie, lună în care a fost aplicată majorarea TVA de la 19% la 24%, estimăriile variind de la 1,8% la 3,4%, în condiţiile în care BNR vede un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioadă de trei luni, scrie Mediafax.

Astfel, pentru rata inflaţiei pe ultimele 12 luni analiştii anticipează valori între 6,3% şi 8%, dar toţi sunt de acord că nivelul din iulie va fi determinant pentru inflaţia de la finele anului.

Potrivit economistului şef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, inflaţia din iulie se va ridica la 2,9%, din care 2,6 puncte vor reprezenta impactul majorării TVA, iar în aceste condiţii, rata anuală se va plasa la 7,4%.

Prognoza cea mai optimistă aparţine economistului şef al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor, care se aşteaptă la o rată lunară de 1,8%, ceea ce corespunde unei inflaţii pe ultimele 12 luni de 6,3%. Libocor nu exlude ca eventuale efecte ale creşterii TVA să apară şi în următoarele luni, dar susţine că evoluţia preţurilor din iulie va fi determinantă pentru finele anului.

La polul opus se situează economistul şef al BCR, Lucian Anghel, cu o prognoză pentru rata lunară de 3,4%, corespunzătoare unei inflaţii anuale în jur de 8%. Citiţi mai multe estimări privind inflaţia din luna iulie pe www.mediafax.ro