Cum funcţionează lobby-ul: SUA şi Canada intervin pentru a ajuta BlackBerry în discuţiile cu Emiratele Arabe Unite

Ziarul Financiar 06.08.2010

Guvernele american şi canadian, împreună cu Research In Motion poartă discuţii cu autorităţile din Emiratele Arabe Unite în încercarea de a-i convinge pe oficiali să renunţe la restricţiile impuse serviciilor de comunicaţii mobile ale BlackBerry, informează Bloomberg.

Arabia Saudită a anunţat la 3 august că va cere celor trei operatori de telefonie mobilă din această ţară să oprească serviciile de mesagerie ale BlackBerry de astăzi. Conform utilizatorilor din regat o serie de servicii oferite de telefoanele lor mobile au fost întrerupte azi, înainte ca acestea să revină la normal.

Guvernele american şi canadian au declarat joi că se află în discuţii cu guvernele străine pentru a găsi o soluţie la această problemă.

RIM se confruntă cu tot mai multe critici legate de serviciile de e-mail şi mesagerie în ţări precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau India.

Conform Financial Times, serviciile BlackBerry folosesc reţele interne codificate care nu pot fi monitorizate de guvern, compania producătoare fiind singurul furnizor de servicii de date din Emirate care refuză accesul autorităţilor la sistemele proprii.

Motivaţia oficială a autorităţilor din EAU a fost că "anumite servicii BlackBerry permit utilizatorilor să acţioneze fără niciun fel de răspundere juridică, prezentând astfel riscuri juridice, sociale şi de securitate naţională".