Atentat eşuat asupra preşedintelui iranian

Autor: Cristina Rosca 04.08.2010

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a supravieţuit unui atac ce a avut loc împotriva convoiului său în timp ce se afla în vestul Iranului, conform unor publicaţii din regiune. Potrivit aceloraşi surse, atacul a avut loc în oraşul Hamedan, situat la 280 de kilometri de capitala Teheran, unde preşedintele se afla pentru a ţine un discurs. Teheranul a dezminţit ştirea.

Ahmadinejad nu a fost rănit, ba mai mult, a continuat planul său pentru ziua respectivă. Alte persoane prezente însă la faţa locului au fost rănite de dispozitivul explozibil.

Televiziunea Al Arabiya a anunţat că atacatorul a aruncat o grenadă înspre convoi înainte de a fi prins. Televiziunea din Dubai a anunţat că grenada a lovit maşina în care se aflau jurnalişti şi oameni din staff-ul preşedintelui.

Autorităţile iraniene au negat însă ştirea potrivit căreia ar fi avut loc un atac. Un diplomat iranian din Europa, citat de The Wall Street Journal, a spus că nu deţine informaţii despre un posibil atac.

Iniţial, o sursă de la biroul lui Ahmadinejad, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a confirmat atacul şi faptul că preşedintele a scăpat nevătămat.

Sursa a mai spus că materialul explozibil improvizat a explodat în timp ce preşedintele se deplasa de la aeroport spre stadionul unde urma să aibă loc discursul.

Ahmadinejad a fost ales pentru al doilea mandat în iunie 2009, însă alegerile au fost contestate şi în Iran au avut loc cele mai importante mişcări de protest de după 1979, când a avut loc revoluţia care i-a adus la putere pe clericii şiiţi.