BNR s-a hotărât: din 2012 toate băncile publică rezultate după IFRS

Autor: Razvan Voican 03.08.2010

De la 1 ianuarie 2012 toate băncile din România vor raporta rezultatele financiare periodice după standardele internaţionale IFRS, evidenţele contabile ţinute după standardele locale - RAS - urmând a fi eliminate, potrivit unui ordin al BNR.

În sfârşit vor dispărea astfel dublele interpretări legate de situaţiile financiare ale băncilor care publică cifre conforme cu standardele internaţionale aplicate de băncile-mamă şi în acelaşi timp raportează la BNR rezultate pe baza contabilităţii locale, care în ultimul an au ajuns să facă diferenţa între profit şi pierdere.

De asemenea, banca de stat CEC Bank şi cele trei bănci listate la bursă - BRD, Banca Transilvania şi Banca Carpatica - nu vor mai fi dezavantajate de obligaţia de a raporta rezultatele trimestriale după standardele locale mult mai severe în privinţa cerinţelor de provizionare şi care conduc astfel la înregistrarea unor profituri mai mici decât în cazul IFRS. Practic, performanţele financiare realizate de trei bănci din top 10 după active - BRD, Banca Transilvania şi CEC Bank - nu pot fi comparate direct cu cele ale competitorilor care - în majoritatea cazurilor - publică doar cifre după IFRS. Excepţie au început să facă în ultimul an UniCredit Ţiriac Bank şi apoi Raiffeisen Bank - care şi-au publicat profitul net în ambele variante, în condiţiile în care cifrele nu diferă substanţial la cele două bănci, ca urmare a unor politici stricte de provizionare.

Din 2012, toate băncile vor publica situaţii financiare anuale în conformitate cu IFRS, în lei şi în româneşte. Nu vor fi supuse acestei obligaţii sucursalele din România ale băncilor înregistrate în alte ţări europene. De asemenea, până la sfârşitul acestui an băncile trebuie să transmită la BNR planurile de măsuri pentru implementarea IFRS. Băncile străine lucrează de ani de zile şi cu standardele internaţionale, în condiţiile în care acţionarii le cer raportări conforme cu practicile din fiecare grup.

Discutată de mai multe ori în ultimii ani, trecerea la IFRS s-a împotmolit de fiecare dată în tot felul de discuţii, Ministerul Finanţelor şi BNR pasându-şi responsabilitatea.