Banca centrală a Ungariei este acuzată că a pus economia pe butuci ţinând dobânda mult prea sus

Ziarul Financiar 03.08.2010

La Budapesta continuă lupta dintre primul-ministru Viktor Orban şi guvernatorul băncii centrale Andras Simor. Aceasta capătă însă noi valenţe.

Guvernul maghiar ar putea depune plângere în instanţă împotriva lui Simor pentru a-l forţa să îşi părăsească postul, potrivit unor surse apropiate. De ce va fi acuzat bancherul nu este cunoscut, însă Simor stă liniştit pentru că, spune el, nu există nicio dovadă că ar fi vinovat de nereguli. Orban îl consideră însă vinovat de starea de sănătate precară a economiei, scrie The New York Times.

"Cred că vor continua această luptă", a spus Gyorgy Lazar, un investitor maghiaro-american care abordează frecvent subiecte din sectorul financiar ungar. "Aceşti oameni vin din zona rurală", afirmă el despre noua administraţie, pe când Simor este reprezentantul "intelectualilor rafinaţi, al elitei din Budapesta".

În viziunea lui Lazar, viziune împărtăşită şi de tabăra lui Orban, rata ridicată a dobânzii practicată de Simor este principala cauză pentru problemele economice ale Ungariei. "Mii se companii au intrat în faliment, mai multe industrii au avut de suferit", a spus Lazar. "Ar fi trebuit să reducă mai rapid dobânzile."

Guvernatorul, salariu de 28.000 €/lună

Dobânda de referinţă este în prezent de 5,25%, şi este printre cele mai mari din Europa (Banca Centrală Europeană are o dobândă de 1%. În România dobânda de referinţă la lei este de 6,25%).

Simor argumentează că este în continuare necesar ca dobânda să rămână la un nivel ridicat pentru a menţine încrederea investitorilor străini în Ungaria, în condiţiile în care nivelul datoriei se situează la un nivel alarmant, de aproape 80% din PIB. Guvernatorul a mai spus şi că sprijinul UE şi al FMI era foarte important în acest sens. El, alături de oficialii băncii naţionale s-au arătat dezamăgiţi de ruptura dintre Ungaria şi instituţiile internaţionale. Simor nu doreşte să comenteze însă despre relaţiile tensionate dintre el şi prim-ministru, pe care nu l-a întâlnit însă de când acesta din urmă a fost instalat în funcţie.

Conflictul dintre cei doi datează însă încă din mai, când partidul conservator Fidesz a venit la guvernare.

Conflictul s-a desfăşurat pe mai multe planuri. Într-o primă fază Orban a decis să reducă salariul lui Simor cu 75%.

La sfârşitul lunii iunie, liderul grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar, declara că partidul său este pregătit să sprijine orice iniţiativă a Cabinetului de la Budapesta prin care guvernatorul băncii centrale să fie înlocuit. Mai mult, într-un fel sau altul, Fidesz va reuşi ca salariile lunare ale oficialilor de la banca centrală să fie limitate la 2 milioane de forinţi (circa 7.100 de euro), a mai spus Lazar. Simor este al doilea cel mai bine plătit oficial de la stat din Ungaria, primind lunar un salariu de 8.011.800 de forinţi (circa 28.000 de euro).

Banca Centrală Europeană a criticat iniţiativa guvernului de la Budapesta de a reduce salariul guvernatorului băncii centrale ungare, dar şi al altor oficiali de stat, argumentând că acest demers ar limita posibilitatea autorităţilor monetare de a opera independent.

Asemenea măsuri "nu trebuie să afecteze termenii sub care respectivii oficiali au fost numiţi în funcţie", potrivit unei declaraţii publicate ieri pe site-ul instituţiei europene.

La începutul lunii iulie, BCE a criticat şi decizia guvernului român de a reduce cu 25% salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României, avertizând că măsurile executivului contravin tratatelor Uniunii Europene.

Mai mult, după ce BCE a avertizat Ungaria de posibilitatea încălcării tratatelor UE, Comisia Europeană a lansat o investigaţie în acest sens.

Economia suferă din cauza luptelor pentru putere

Discuţiile între prim-ministru şi guvernator nu se opresc aici. Simor, al cărui mandat expiră în 2013, a fost blamat nu de puţine ori în ultimele două luni pentru implicarea sa într-o serie de investiţii realizate de o companie cu sediul în Cipru.

"Considerăm că este intolerabil pentru un guvernator al băncii centrale ungare să fie implicat în afaceri externe, să îşi ducă veniturile în străinătate", a spus Janos Lazar.

Analiştii sunt de părere că încercările partidului de guvernământ de a-l înlătura pe Simor ar putea tulbura în continuare pieţele, care oricum sunt încă fragile, dar ar putea crea tensiuni şi în relaţia cu BCE.

Fidesz deţine însă o majoritate legislativă de două treimi, care îi permite să modifice legile importante, inclusiv cele referitoare la banca centrală sau la constituţie, care guvernează de altfel operaţiunile băncii naţionale.

Război vechi