Newsweek, una dintre cele mai titrate reviste americane, a fost preluată de un om de afaceri de 91 de ani

Autor: Cristina Roşca 03.08.2010

Una dintre cele mai cunoscute reviste din lume - Newsweek, aflată în portofoliul Washington Post de jumătate de secol, a fost cumpărată de către Sidney Harman, fondatorul unei companii de echipamente stereo, acum în vârstă de 91 de ani, scrie The Wall Street Journal.

Harman a reuşit să câştige licitaţia pentru revista care a apărut pentru prima dată în urmă cu 77 de ani, după ce în linie dreaptă intrase alături de alţi trei finalişti - fondul de investiţii OpenGate Capital, fondul de hedging Avenue Capital Group şi Fred Drasner, fostul editor al New York Daily News. Detaliile financiare nu au fost făcute publice

"În pofida vârstei mele înaintate, vin cu o nouă abordare şi cu energie în acest joc", a spus Harman. "Sunt un om de afaceri cu experienţă şi care ştie multe. Am un respect deosebit pentru rolul jurnalismului şi cred că nu afectezi nimic dacă încerci să introduci disciplina în acest domeniu."

Ca multe alte reviste, Newsweek a suferit din cauza scăderii veniturilor din advertising, deoarece publicitarii au apelat la alternative mai ieftine, precum media digitală. Mai mult, în era internetului şi a ştirilor online, utilitatea revistelor pe print a fost pusă la îndoială.

Pentru a completa lista problemelor, publisherul trebuia să acopere costurile de producţie, de distribuţie şi vânzările din veniturile unei singure publicaţii, deoarece nu exista un portofoliu foarte diversificat de produse.

Deşi ceilalţi ofertanţi păreau mai bine pregătiţi să suporte costurile, Harman a câştigat. OpenGate Capital deja publică ghidul TV Guide, în timp ce Avenue Capital Group are pus la punct un acord cu publisherul American Media pentru a se ocupa de activităţile de back office, precum tipărire şi vânzările de publicitate.

Harman a promis însă să păstreze majoritatea celor peste 300 de angajaţi ai Newsweek, potrivit Washington Post, care îşi asumă obligaţiile legate de pensii.

O serie de costuri aferente disponibilizărilor vor fi de asemenea trecute în contul publisherului, potrivit unei surse apropiate.

"Căutând un cumpărător pentru Newsweek, am urmărit să găsim pe cineva care apreciază la fel de mult ca şi noi jurnalismul de calitate", a spus Donald Graham, preşedintele Washington Post.

Unul dintre angajaţii care nu vor mai rămâne la Newsweek este redactorul-şef Jon Meacham, care şi-a anunţat staff-ul că intenţionează să demisioneze.

Alte 150 de locuri de muncă în cadrul Newsweek au fost desfiinţate în 2008 şi 2009, pentru a se reduce cheltuielile anuale cu 60 de milioane de dolari. Cu toate acestea, în aceeaşi perioadă veniturile Newsweek au scăzut cu 100 de milioane de dolari.

Harman preia acum operaţiuni ale căror cheltuieli se vor ridica la 180 de milioane de dolari în acest an. El a fost de acord să preia mai multe pasive decât ceilalţi competitori, potrivit unei surse apropiate.

Factorul decisiv al acestei lupte de trei luni a fost însă promisiunea lui Hartman de a păstra un număr mai mare de angajaţi.

Omul de afaceri, care va împlini în această săptămână 92 de ani, a fondat în 1953 un business de echipamente stereo. El a părăsit însă compania Harman International Business în 2007. Cristina Roşca

Newsweek