Sindicalişti: Oficialii FMI au spus că problema evaziunii fiscale pe piaţa muncii va fi o prioritate

Ziarul Financiar 02.08.2010

Reducerea evaziunii fiscale pe piaţa muncii a fost una din temele de discuţie de luni dintre sindicalişti şi reprezentanţii FMI, oficialii Fondului apreciind că această problemă va deveni o prioritate atât legislativ, cât şi procedural, au susţinut sindicaliştii, informează Mediafax.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, luni, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că aceştia au împărtăşit opinia sindicatelor privind rezultatele slabe care vor fi obţinute în urma măsurilor luate de Guvern privind modificarea Codului Fiscal.

"În privinţa evaziunii fiscale, FMI a împărtăşit aceeaşi idee cu noi că, în ciuda măsurilor, consecinţele vor fi «destul de subţiri»", a declarat Costin.

În acest sens, Dumitru Costin a semnalat, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii FMI, că sindicaliştii au susţinut că modificările aduse Codului Fiscal nu vor aduce o creştere a numărului de contribuabili la bugetul de asigurări sociale. Dimpotrivă, în prezent există un număr mare de firme care îşi mută domiciliul fiscal în afara graniţelor României în ţări precum Bulgaria sau Cipru pentru că acolo costurile ar fi mai mici.

Liderul BNS a arătat că a pus la dispoziţia reprezentanţilor FMI o analiză de impact referitoare la faptul că prin reducerea contribuţiilor sociale cu trei puncte procentuale şi prin întărirea rolului Inspecţiei Muncii ar putea fi create aproximativ 100.000 de locuri noi de muncă. Citiţi mai multe despre declaraţiile făcute de preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pe www.mediafax.ro.