Noul trend: spaţii de birouri scoase la subînchiriere

Ziarul Financiar 02.08.2010

Între 25.000 şi 35.000 mp de spaţii de birouri din Bucureşti sunt oferite spre subînchiriere, după estimările companiilor imobiliare. Chiriaşii actuali încearcă astfel să-şi scadă costurile, chiar dacă unele dintre ofertele de preţ acceptate au o valoare cu 15-20% mai mică decăt cea la care ei au semnat iniţial.


"To lease" sau "de închiriat" - astfel de afişe pe clădirile de birouri din Bucureşti sunt la ordinea zilei, iar prezenţa lor este explicabilă prin contexul economic, în care datele companiilor de consultanţă imobiliară arată o rată de neocupare considerabilă a spaţiilor de birouri (peste 18% la sfârşitul primului trimestru, conform DTZ Echinox), iar aproape jumătate din birourile din zona de nord a Capitalei stau goale.

Un eveniment notabil pentru ultima lună a fost închirierea de către Oracle a 7.000 mp din Nusco Tower, care se adaugă celor 14.000 mp închiriaţi în clădirile învecinate, Oracle Tower şi Floreasca Business Park. Tranzacţia rămâne însă o veste bună izolată, în contextul în care pe piaţă vor intra noi spaţii de birouri, adăugându-se la excesul actual de ofertă. Următoarele luni ar urma să aducă finalizarea unor mari proiecte, precum Platinum Business and Convention Center, în partea de nord, gradul de închiriere al clădirilor care se predau sau mai au puţin până la finalizare variază enorm, de la 80% la chiar niciun chiriaş, iar în câteva luni, Petrom, unul din cei mai mari chiriaşi din Bucureşti, va lăsa liberi 24.000 de metri pătraţi, prin mutarea în noul sediu, proprietate a companiei.

Cititi mai multe despre birourile scoase la subanchiriere pe www.businessmagazin.ro