Arabii suspendă serviciile BlackBerry din motive de securitate naţională

Autor: Radu Racu 02.08.2010

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor interzice din toamnă serviciile de comunicaţii mobile oferite de BlackBerry, pentru că, spun autorităţile, îşi desfăşoara activitatea în afara legii şi ridică probleme de securitate naţională, scrie Financial Times.

Serviciile BlackBerry - brand deţinut de canadienii de la Research in Motion (RIM) - cum ar fi contul de e-mail sau mesagerie instant, folosesc reţele interne codificate care nu pot fi monitorizate de guvern. RIM este singurul furnizor de servicii de date din Emirate care refuză accesul autorităţilor la sistemele proprii.

Anunţul făcut luni de EAU este primul din această regiune, însă alte state ar putea să-i urmeze exemplul, mai ales ca India a avertizat deja pentru a doua oară ca ar putea face la fel, din cauza unor îngrijorări similare.

Motivaţia oficială a autorităţilor din EAU a fost că "anumite servicii BlackBerry permit utilizatorilor să acţioneze fără niciun fel de răspundere juridică, prezentând astfel riscuri juridice, sociale şi de securitate naţională".