Tănăsescu: Discutăm despre un nou acord cu FMI în toamnă

Ziarul Financiar 01.08.2010

Discuţiile despre un nou împrumut al României de la FMI ar putea începe în luna octombrie, nu vom avea probleme cu eliberarea următoarei tranşe de împrumut de la FMI (de 900 de milioane de euro), iar în 2011 nu vor mai fi tăieri de salarii în sectorul bugetar, pentru că este prognozată o creştere economică "bună" după doi ani de rece­siu­ne, acestea sunt principalele concluzii transmise sâmbătă de repre­zen­tantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Astfel, discuţiile pentru un nou parteneriat cu FMI şi cu Comisia Europeană ar putea începe în luna octombrie, când este programată următoarea misiune de evaluare a acordului actual. În perioada 26 iulie - 4 august, o misiune a FMI şi a Comisiei Euro­pe­ne se află la Bucureşti pentru o nouă revi­zuire a acordului cu România.
"Acest subiect (un nou acord - n.r.) nu a fost abordat acum. Cred că în perioada ur­mă­toare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Nu cred că va fi nevoie de un nou îm­prumut", a afirmat Tănăsescu, citat de Mediafax. Discuţiile despre un nou împrumut de la FMI au început săptămâna trecută, după ce un reprezentant al patronatelor a declarat că şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, ar fi adus acest subiect în discuţia cu pa­tronatele. Atât premierul Emil Boc, cât şi mi­nistrul finanţelor Sebastian Vlădescu au spus că aceste discuţii sunt pre­mature. De aceeaşi părere a fost şi Jeffrey Franks, care a adăugat că aceste discuţii vor avea loc "la un moment dat". Tănăsescu a mai precizat că decizia privind eliberarea următoarei tran­şe va fi luată de către conducerea FMI, pe baza analizelor efectuate în timpul misiunii de evaluare. Reprezentantul României la FMI a mai spus că România va înregistra o creştere economică "bună" anul viitor, după doi ani de recesiune, avansul PIB urmând să fie susţinut de exporturi şi de consum.
"Evoluţiile economiei pot să confirme că pentru acest an va fi un desen al economiei undeva în jurul cifrelor anunţate de ministrul fi­nanţelor, Sebastian Vlădescu (scădere economică de 1,7-1,9% - n.r.). Anul viitor putem avea o creştere economică pozitivă. Acest lucru este foar­te clar. Urmează să finalizăm dimensiunea ei", a mai spus Tănăsescu.