Peste un sfert din datoria statului, deţinută de 21 de bănci. Vedeţi aici care sunt băncile unde statul e "dator vândut"

Autor: Ciprian Valentin Botea 29.07.2010

Statul român avea la sfârşitul lunii martie o datorie de 11,5 miliarde de euro către 21 de bănci europene, majoritatea din Austria, Franţa, Grecia şi Italia, reprezentând 28,5% din datoria publică (valută plus lei) înregistrată în statisticile Ministerului de Finanţe la aceeaşi dată.



Grupul francez Société Générale - acţionarul majoritar al BRD, a doua bancă locală după active - înregistra la sfârşitul primului trimestru cea mai mare expunere pe titluri de stat româneşti, de peste 3 mld. euro. Creditele acordate de banca franceză statului însumau 7,5% din totalul datoriei publice de 40,3 mld. euro. SocGen avea o expunere mai mare pe titluri emise de Franţa (15,1 mld. euro), Cehia (6,8 mld. euro), Italia (4,9 mld. euro) şi Grecia (4 mld. euro).
Austriecii de la Erste Group, care deţin controlul celei mai mari bănci locale - BCR, ocupă poziţia a doua în clasamentul băncilor care au finanţat România, având în martie o expunere de aproape 2,49 mld. euro pe titluri româneşti, adică 6,2% din totalul datoriei publice.
Erste înregistra cea mai mare expunere, de 5,34 mld. euro, pe obligaţiuni emise de statul austriac, România situându-se pe locul cinci în clasamentul guvernelor finanţate de grupul austriac. Credite mai mari decât cele acordate României se mai înregistrau în Cehia, Slovacia şi Ungaria.
Băncile austriece sunt, de fapt, cei mai mari creditori ai statului român, luate împreună expunerile pe titluri de stat româneşti ale Erste şi Raiffeisen International însumând aproape o zecime din totalul datoriei publice la sfârşitul lunii martie. Raiffeisen, aflată pe locul trei în topul finanţatorilor statului român, înregistrează o expunere de 1,28 mld. euro pe România. Banca are mai mulţi bani doar în titluri ale statului austriac (4,15 mld. euro), slovac (2,12 mld. euro) şi ungar (1,47 mld. euro).
În schimb, UniCredit este singura bancă italiană care înregistrează o expunere semnificativă pe titluri emise de România, valoarea acesteia atingând 1,06 mld. euro la sfârşitul primului trimestru, ceea ce plasează banca pe locul patru în topul finanţatorilor statului român. Banca înregistra expuneri mai mari decât în România în alte şase state europene, dintre care 38,8 mld. euro în Italia şi 19,9 mld. euro în Germania. Italienii de la Intesa Sanpaolo nu au indicat că ar avea vreo expunere pe România. Millennium figurează cu o expunere de 121 mil. euro.
O altă sursă importantă de finanţare a statului român este reprezentantă de băncile greceşti, cinci dintre acestea, prezente şi pe piaţa locală, având o expunere cumulată de aproape 2,1 mld. euro. EFG Eurobank - care controlează Bancpost, una din băncile de top zece, înregistrează o expunere de 682 mil. euro pe România, fiind urmată de Piraeus Bank cu 542 mil. euro şi Alpha Bank cu 486 de milioane de euro.
National Bank of Greece, acţionarul majoritar al Băncii Româneşti, are în portofoliu titluri de stat româneşti de 301 mil. euro, în timp ce ATE Bank înregistrează o expunere de 95 mil. euro. Împreună, cele cinci bănci greceşti aveau în portofoliu în martie titluri de stat echivalente cu 5,2% din datoria publică a României. Băncile greceşti au o expunere mai mare decât în România doar pe titluri de stat emise de Guvernul de la Atena.
Totodată, belgienii de la Dexia şi britanicii de Royal Bank of Scotland au acordat credite de 422 mil. euro, respectiv 380 mil. euro statului român. Şi olandezii de la ING au în portofoliu titluri româneşti de aproape 300 mil. euro.
Se remarcă şi investiţii ale unor bănci care nu au prezenţă locală, precum cele ale britanicilor de la Lloyds şi Barclays.
Cele mai mari grupuri financiare străine prezente pe piaţa locală şi-au menţinut în ultimul an la acelaşi nivel expunerile pe România, după ce în primăvara lui 2009 şi-au luat angajamentul în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene să nu retragă bani din sumele plasate în ţară.
La ultima evaluare semestrială a acordului, care a avut loc în iulie, prevederile acordului au fost însă flexibilizate, băncile putând să-şi diminueze cu 5% expunerile pe România dacă nu găsesc plasamente pe plan local. Băncile europene au publicat datele privind expunerile pe titluri de stat în contextul testului de rezistenţă la stres derulat de Comitetul European de Supraveghere Bancară ca o reacţie la îngrijorările legate de nivelul ridicat al datoriilor suverane din Europa, care s-au accentuat după izbucnirea crizei fiscale din Grecia în această primăvară.
Multe dintre băncile mari din Europa au expuneri semnificative pe Grecia, numai cinci dintre băncile elene deţinând titluri emise de autorităţile de la Atena de aproape 51 mld. euro.