Kazahii nu pot delista Petromidia până nu răscumpără obligaţiunile

Autor: Andrei Chirileasa 28.07.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat delistarea Rompetrol Rafinare (RRC), compania care deţine rafi­năria Petromidia, până când va fi clarificată situaţia juridică a obligaţiunilor deţinute de Ministerul Finanţelor în cadrul companiei.

Solicitarea a venit din partea statului, care are de recuperat în acest an 571 mil. euro, reprezentând valoarea obligaţiunilor emise în contul datoriilor istorice pe care rafinăria Petromidia le avea în 2003, când compania era controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu. În 2007, Petromidia a fost preluată cu tot cu datorii de către compania de stat kazahă KazMunaiGaz, iar la începutul anului kazahii au derulat o ofertă publică de preluare, în valoare de 90 mil. euro, prin care au ajuns să controleze peste 98% din acţiunile companiei, ceea ce teoretic le-ar fi dat dreptul să o delisteze de pe Bursă.

Kazahii au anunţat însă că nu au bani pentru a plăti întreaga sumă de 571 mil. euro datorată statului român şi că vor rambursa cel mai probabil circa 100 mil. euro, restul obligaţiunilor urmând să fie convertite în acţiuni. Prin această mişcare, kazahii ar păstra controlul pachetului majoritar de acţiuni, în timp ce statul ar deveni acţionar minoritar al rafinăriei, cu circa 48%. Aceasta este prima mişcare prin care Ministerul Finanţelor încearcă să-şi apere interesele.

"Retragerea acţiunilor de la tranzacţionare pe piaţa reglementată ar conduce la prejudicierea interesului statului român în sensul că, în lipsa unei cotaţii a acţiunilor pe o piaţă reglementată, evaluarea acţiunilor va fi dificil de realizat", se arată în solicitarea transmisă de Ministerul Finanţelor către CNVM. Ministerul Finanţelor a mai precizat că delistarea Rompetrol Rafinare ar leza drepturile statului român în calitate de creditor obligatar şi viitor acţionar al companiei.

Conform Ordonanţei de Guvern din se­p­tembrie 2003, prin care s-a aprobat conversia datoriilor Petromidia în obligaţiuni, compania este cea care poate decide dacă plăteş­te întreaga datorie sau converteşte obligaţiunile în acţiuni, statul având puţine pârghii de a forţa compania să-i plătească întreaga datorie. Mai mult, obligaţiunile sunt convertibile în acţiuni la un preţ fix, de circa 0,1 lei/acţiune, în timp ce preţul acţiunilor RRC a oscilat în ultimul an între 0,06 şi 0,08 lei/acţiune. Asta înseamnă că statul ar pierde între 20% şi 40% dacă şi-ar vinde acţiunile pe care le va primi la Petromidia la preţurile actuale.

Dinu Patriciu, cel care a obţinut conversia datoriilor Petromidia în obligaţiuni de la Guvernul condus de Adrian Năstase, a devenit miliardar în urma vânzării companiei către kazahi, în 2007, iar acum susţine că nu mai are nicio obligaţie şi că plata datoriei le revine kazahilor.