MCSI vrea să dea fără licitaţie Radiocom o licenţă TV digitală

Autor: Adrian Seceleanu 27.07.2010

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care una dintre licenţele pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră să fie atribuită direct Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), până cel mai târziu la 1 august, pentru suma de un milion de euro.

Potrivit datelor obţinute de Mediafax, proiectul de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin care va fi modificată Hotărârea de Guvern privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune şi Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală tereastră, a fost respins marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Stabilirea câştigătorilor procedurilor de selecţie se va face "cel mai târziu până la data de 15 octombrie 2010, pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie comparative distincte" şi "cel mai târziu până la 1 august 2010, o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru va fi atribuită SNR".

Totodată, proiectul prevede stabilirea câştigătorilor "cel mai târziu până la data de 15 decembrie 2010, pentru 3 licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie competitivă". Proiectul mai arată că "pentru finalizarea procesului de tranziţie la termenul asumat şi notificat la nivelul Comisiei Europene, al treilea multiplex digital naţional, bazat pe frecvenţele utilizate în prezent în reţeaua postului public TVR 2, va fi atribuit Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SA (SNR) până la data de 1 august 2010, cu plata unei taxe de licenţă în valoare de 1.000.000 de euro".

"În perioada 2005-2008, SNR a desfăşurat mai multe programe de modernizare, în valoare totală de circa 100 de milioane de dolari. Toate emiţătoarele de putere achiziţionate prin aceste programe au fost prevăzute cu posibilitatea de a transmite programe digitale de televiziune, cu transformări minime. Infrastructura actuală a SNR permite o acoperire în populaţie cu programele publice TVR 1, TVR 2 ale Societăţii Române de Televiziune de peste 95% (...) Nu mai există pe piaţa actuală un operator care să poată oferi o asemenea acoperire şi calitate superioară a transmisiilor de televiziune", se precizează în nota de fundamentare a proiectului.