CEZ: Cum s-a ajuns la împuşcături în problema parcului eolian de la Cogealac

Autor: Roxana Petrescu 27.07.2010

In cursul zilei de ieri 100 de persoane dintre care doar cativa localnici din Cogealac, restul fiind din alte sate dobrogene, au declansat un atac asupra parcului eolian pe care cehii de la grupul energetic ceh CEZ il construiesc in comuna.

"Agresorii au avariat gardul de protectie si au inceput sa arunce cu pietre. Compania de securitate a tras 3 focuri de atentionare in aer si le-au cerut verbal localnicilor sa plece. Acestia au inceput din nou sa arunce cu pietre si au incercat sa intre in perimetrul pazit. In acest moment, firma de paza a tras cu gloante de cauciuc dupa care au fost chemate fortele DIAS. Potrivit companiei de securitate, angajatii au actionat conform planului agreat cu Politia Constanta. Politia a inceput sa faca audieri. Deocamdata nu se cunosc rezultatele anchetei", au declarat reprezentantii CEZ Romania.

Potrivit acestora, printre persoanele ranite de gloantele de cauciuc se afla si viceprimarul din Cogealac.

"Intentia celor 100 de oameni adunati era aceea de a opri lucrarile la parcul eolian din Cogealac. Nu sunt pagube in afara gardului de protectie. In total, in acest conflict au fost implicati 15 oameni din partea firmei de securitate", au mai precizat reprezentantii CEZ.

Patru persoane au fost rănite, luni, în localitatea Cogealac din judeţul Constanţa, fiind împuşcate cu gloanţe de cauciuc, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii unei firme de pază a societăţii care amplasează centrale eoliene.

Cehii spun ca acum au toate avizele necesare pentru constructia parcului eolian care la final va avea 101 de turbine eoliene si ca firma nu mai are nevoie de niciun document din partea primariei.