Un om de afaceri din Focşani a mutat o autogară pentru o tranzacţie cu reţeaua germană LIDL

Autor: Mihaela Popescu 25.07.2010

Reţeaua germană de discountere LIDL a cumpărat un teren de 8.600 de metri pătraţi în centrul oraşului Focşani, pe care va ridica un magazin de 1.800 de metri pătraţi în locul unei foste autogări.
Vânzătorul terenului este compania de transport Trans Company din Focşani, controlată de omul de afaceri Vasile Epure care deţine acţiuni şi la firma de brokeraj Estinvest Focşani, potrivit datelor din Monitorul Oficial şi de la Registrul Comerţului.
"Vânzarea spaţiului fostei autogări nu afectează operaţiunile Trans Company pentru că autogara s-a mutat în locul autogării de stat, la Transport Public. Nu pot da detalii despre această tranzacţie pentru că sunt clauze de confidenţialitate în contract", a precizat Petrică Tudoran, administratorul Trans Company Focşani. Autogara a fost mutată în luna aprilie a acestui an, după ce la finele lui 2009 acţionarii firmei de transport au decis vânzarea terenului pe care aceasta era amplasată către LIDL.
Valoarea tranzacţiei poate fi estimată la 700.000 de euro, preţul terenului în zonă fiind de 80-100 de euro pe metru pătrat, potrivit unui broker imobiliar din Focşani.
Spaţiul vândut către LIDL a aparţinut Întreprinderii de Transporturi Auto (ITA), care a fost privatizată în anul 1996 şi ulterior preluată de firma Trans Company controlată de Vasile Epure - fost contabil la firma de stat - potrivit publicaţiei Ziarul de Iaşi. Trans Company a avut în 2008 o cifră de afaceri de 1,15 mil. lei (312.000 euro) şi pierderi de 300.000 de lei (81.000 de euro), la un număr mediu de 26 de angajaţi, arată datele de la Ministerul Finanţelor.
Acţionarul majoritar al Trans Company este Societatea de Administrare şi Management SA din Focşani, controlată de omul de afaceri focşănean Vasile Epure, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Acesta are acţiuni şi la firma de brokeraj Estinvest Focşani, care a lansat în luna martie o ofertă de cumpărare pentru un pachet de 0,13% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti. Est invest deţinea deja la acea dată 1,68% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti.
Magazinul LIDL va avea 1.800 de metri pătraţi, potrivit datelor Primăriei Focşani.
Compania germană LIDL, al doilea mare retailer alimentar cu discount la nivel european, după Aldi, a cumpărat la începutul anului reţeaua de magazine Plus din România şi Bulgaria. Tranzacţia nu a fost aprobată încă de către Consiliul Concurenţei. În ultimii doi ani, reţeaua de magazine şi-a pregătit lansarea în România prin achiziţii de terenuri, având în vizor toate oraşele cu peste 30.000 de locuitori.
Lanţul german a adus până acum peste 70 de milioane de euro la capitalul social al subsidiarei locale LIDL România, iar majoritatea oraşelor în care a obţinut autorizaţii de urbanism sau de construire sunt localităţi cu mai puţin de 100.000 de locuitori.