Firmele de outsourcing: daţi drumul la vizele pentru străini!

Ziarul Financiar 25.07.2010

Pentru anumite companii de outsourcing, cea mai presantă problemă în această perioadă nu este nicidecum criza, mai ales că problemele din economie s-au tradus în creşteri pentru competitorii din industrie, ci lipsa vizelor de lucru pentru străini.

"Guvernul oferă cu zgârcenie vize de lucru pentru personal specializat din India, spre exemplu, sau din orice altă ţară care nu face parte din Uniunea Europeană", susţine Mark Vollenweider, directorul executiv al companiei de outsourcing Evalueserve, specializată pe servicii de tip KPO (knowledge process outsourcing), adică externalizarea unor activităţi complexe, în general analize financiare sau cercetări de piaţă.

Pentru dezvoltarea industriei de outsourcing şi mai ales a segmentului KPO ar fi însă nevoie de o infuzie de specialişti cu precădere din India, care să definească practic acest tip de externalizare. Iar un astfel de angajat străin nu ia locul de muncă al unui tânăr analist român, ba dimpotrivă, generează de fapt alte patru locuri de muncă noi. "În condiţiile date, nu vom putea crea anul acesta 50 de locuri de muncă, ci probabil doar 10", spune Vollenweider.

Citiţi mai multe despre piaţa de outsourcing din România pe www.businessmagazin.ro.