Şeful băncii centrale poloneze cere austeritate, preşedintele BCE vrea impozite mai mari

Autori: Constanta Catalina Apostoiu , Bogdan Cojocaru 25.07.2010

Guvernatorul băncii centrale a Poloniei Marek Belka consideră că pe măsură ce economiile Europei încep să-şi revină de pe urma crizei mondiale, guvernele din regiune trebuie să înceapă să-şi reducă cheltuielile şi volumul datoriilor, potrivit The Wall Street Journal.
Şi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, apreciază că statele industrializate din întreaga lume ar trebui să introducă măsuri de reducere a cheltuielilor şi să majoreze taxele imediat pentru a consolida revenirea economiei.
Ţările care se îndepărtează de controlul strict al fiscalităţii, după cum pare să facă Ungaria, ar putea risca să afecteze ţările vecine, a declarat Marek Belka, fost oficial al FMI, aflat acum la conducerea băncii centrale poloneze.
"Ceea se întâmplă în ţările vecine ne afectează", a declarat Belka. Încrederea în întreaga regiune poate fi zdruncinată dacă investitorii nu diferenţiază adecvat ţările, a declarat guvernatorul. Iar pierderile dintr-o ţară pot determina scăderi ale monedelor şi activelor altor ţări.
Zlotul polonez a fost tras în jos în raport cu moneda euro, în tandem cu fluctuaţiile forintului ungar.
Belka a declarat că majoritatea programelor de austeritate propuse de guvernele europene sunt destul de moderate, reducerile fiind operate de-a lungul mai multor ani.
"Nu vorbim despre ceva care va afecta procesul de redresare a economiilor", a declarat Belka, devenit recent preşedinte al băncii centrale a Poloniei.
Ţările care implementează măsuri de austeritate "ar putea înregistra o creştere oarecum mai moderată, însă avantajul constă în evitarea unei prăbuşiri complete" a pieţelor financiare, crede Belka. "Cred că nu există altă cale, în special în Europa."
Pe de altă parte, Trichet consideră că prelungirea programelor de stimulare reprezintă o greşeală, iar diminuarea împrumuturilor va avea efecte foarte limitate asupra creşterii economice.
Trichet critică presiunile de anul trecut de a se implementa măsuri de stimulare bugetară, făcând referire la administraţia SUA şi la Fondul Monetar Internaţional.
"Acum, putând privi înapoi, vedem cât de nefericit a fost mesajul de stimulare fiscală trimis tuturor economiilor industrializate sub motto-ul: stimulează, acţionează, cheltuie", a afirmat oficialul BCE.