Rezerva Federală nu mai pregăteşte nimic pentru sustinerea economiei americane. Bernanke: Aşteptăm semnele de înrăutăţire

Ziarul Financiar 22.07.2010

Preşedintele Rezervei Federale americane Ben Bernanke a declarat că nu are planuri imediate pentru susţinerea în continuare a economiei, acesta spunând că aşteaptă semne care să arate o înrăutăţire a situaţiei pentru a putea acţiona, informează New York Times.

Oficialul "recunoaşte că perspectiva economică rămâne neobişnuit de incertă", banca centrală fiind pregătită să acţioneze în cazul în care este nevoie pentru "a reveni la o utilizare deplină a potenţialului de producţie al naţiunii în contextul stabilităţii preţurilor".

În declaraţia făcută în faţa comisiei de analiză a sectorului bancar din cadrul Senatului american, Bernanke a spus că se aşteaptă ca rata şomajului să se menţină deasupra pragului de 7% până în 2012, considerând ca va fi necesară o "perioada semnificativă de timp" pentru reangajarea a 8,5 milioane de americani care au fost concediaţi în 2008 şi 2009.

Ca urmare a declaraţiilor oficialului american, bursa de la New York a încheiat şedinţa de miercuri în scădere.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 1,07%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a pierdut 1,28%, în timp ce Nasdaq Composite s-a retras cu 1,58%.