Isărescu: Când se vorbeşte de nevoile sociale, se uită aspectul financiar. Dar banii nu cad din cer

Autor: Liviu Chiru 21.07.2010

Mărimea şi tendinţa de creştere a deficitului bugetar arată că aceste este structural şi nu poate fi corectat doar prin reluarea creşterii economice, fiind necesare măsuri de ajustare, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Fără să pronunţe cuvântul pensii, guvernatorul vorbeşte despre legi juridice care nu mai sunt acoperite de condiţiile economice, respectiv nu mai pot fi susţinute financiar.

"Adevărul financiar poate să fie cinic, nemilos, dar apare şi tendinţa cealaltă, de a se vorbi ca imperativă despre nevoile sociale şi să nu se vorbeascădeloc despre aspectul financiar. Acesta e fie inabordabil, fie banii pică din cer. E foarte periculos, banii adevăraţi nu pică din cer, nici nu apar din tiparniţă aşa cum cred unii. Inseamnă resursă acumulată", afirmă Isărescu.

El a arătat în discursuri recente că problema pensiilor, prea mari pentru capacitatea actuală a economiei de a produce venituri, ajunge să fie rezolvată prin "inflaţie corectivă", în condiţiile în care Curtea Constituţională a respins măsura Guvernului de reducere cu 15%.

"Bogăţia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam cartea lui Adam Smith despre bogăţia naţiunilor şi probabil nici acum nu o înţelegem. Bogăţia se creează să nu zic prin muncă, printr-un efort major al societăţii", spune Isărescu.