Hedgingul s-a întors împotriva Petrom în trimestrul al doilea, iar producţia a scăzut

Autor: Andrei Chirileasa 20.07.2010

OMV Petrom Bucureşti (SNP), cea mai mare companie din România, a înregistrat în trimestrul al doilea o scădere a producţiei de hidrocarburi cu circa 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009, până la o medie de 182.000 de barili pe zi, conform unui raport publicat de acţionarul majoritar, grupul austriac OMV.

"În România, scăderea sezonieră obişnuită a cererii de gaze şi întârzierea finalizării unor puţuri-cheie de gaze, din cauza unor dificultăţi tehnice, au determinat scăderea producţiei de petrol şi gaze", se arată în raportul preliminar al OMV, pe care compania austriacă îl publică la sfârşitul fiecărui trimestru în preambul la situaţiile financiare trimestriale.

Petrom şi OMV îşi vor publica rezultatele financiare pe trimestrul al doilea pe 4 august.

"Scăderea volumelor de producţie la Petrom nu surprinde piaţa, deoarece compania are de obicei probleme tehnice legate de presiunea în conducte pe perioada verii. Totuşi, întârzierile în finalizarea unor puţuri-cheie de gaze ar putea determina îngrijorări în rândul investitorilor", susţin analiştii firmei de brokeraj KBC Securities într-o notă trimisă investitorilor.

Ei apreciază însă că rezultatele la nivelul grupului OMV ar trebui să fie mai bune chiar raportat la primul trimestru, datorită profiturilor mai mari pe segmentul up-stream, determinate de un preţ al ţiţeiului ceva mai mare.

Raportul OMV mai arată că grupul austriac a pierdut circa 3 mil. euro din profitul operaţional (EBIT) din cauza hedgingului realizat anul trecut pe preţul ţiţeiului. OMV şi-a asigurat prin hedging pentru 2010 un preţ minim de 54 de dolari pe baril pentru un volum de 63.000 de barili pe zi, însă pentru aceeaşi cantitate compania nu poate încasa mai mult de 75 de dolari pe baril. Cum în trimestrul al doilea preţul mediu al ţiţeiului s-a situat peste nivelul de 75 de dolari, compania a înregistrat pierderi pe partea de hedging. Contractele au fost încheiate în urmă cu un an, când preţul ţiţeiului era în jur de 70 de dolari/baril, iar trendul de creştere nu era încă cert.

Din cei 63.000 de barili pe care OMV face hedging, 38.000 de barili sunt ai Petrom, de unde rezultă că pierderile din hedging înregistrate de Petrom în trimestrul al doilea sunt de circa 1,8 mil. euro. Este pentru prima dată când compania românească pierde din aceste instrumente de asigurare împotriva riscului. Anul trecut, Petrom a câştigat din hedging peste 150 mil. euro, în condiţiile în care preţul barilului de petrol a atins niveluri minime pentru ultimii ani. Între timp însă, preţul ţiţeiului s-a înscris pe un trend ascendent, astfel că Petrom ar putea înregistra pierderi mai mari dacă barilul de ţiţei urcă mai mult peste pragul de 75 de dolari.

Pe de altă parte, evoluţia cursului dolarului, care a atins noi maxime în raport cu leul în ultimele luni, ar putea avea un impact pozitiv asupra rezultatelor Petrom pe trimestrul al doilea. Petrom îşi raportează afacerile în monedă naţională.

Punctul slab al Petrom rămâne segmentul de rafinare, unde marjele au fost sub aşteptări şi din cauza închiderii temporare a rafinăriei Arpechim.

"Cea mai urâtă surpriză a fost marja de rafinare, care a scăzut la 3,39 dolari/baril (la nivelul grupului OMV - n.red.), în condiţiile în care noi ne aşteptam la o cifră cu 18% mai mare, de 4,11 dolari/baril. Motivul rezultatului mai slab a fost continuarea politicii de utilizare intermitentă a rafinăriei Arpechim", au precizat analiştii Raiffeisen Capital&Investment într-un comentariu pe marginea raportului OMV.

Compania a raportat pe primul trimestru un profit net de 807 mil. lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările s-au majorat cu 2%, până la 3,93 mld. lei (957 mil. euro).