Băsescu despre raportul CE: aprecieri corecte, dar debalansat politic

Ziarul Financiar 20.07.2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că raportul Comisiei Europene este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar care este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice", informează Mediafax.

Şeful statului a adăugat, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni, că "raportul trebuie foarte bine cunoscut".

El a precizat, de asemenea, că "ar fi optim" dacă cei care se angajează în dezbateri referitoare la raportul CE ar citi documentul.

CE a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.