Peste 20.000 de români lucrează în outsourcing

Ziarul Financiar 20.07.2010

În companiile de externalizare de servicii din România lucrează între 19.000 şi 22.000 de români, estimează Mark Vollenweider, directorul executiv al companiei Evalueserve, într-o discuţie cu BUSINESS Magazin.

Dintre aceştia, între 12.000 şi 15.000 sunt angajaţi în externalizarea IT, care înseamnă în linii mari producţie de software la cerere, în timp ce alţi 7.000 sunt angajaţi în companii de BPO - business process outsourcing, care preiau procese simple de activitate, în general repetitive şi care nu necesită personal cu un grad foarte ridicat de cunoştinţe.

"În segmentul de externalizare a serviciilor de tip KPO, numărul angajaţilor este însă infim, cu toate că există foarte mult potenţial de creştere", spune Vollendweider. KPO este acronimul pentru knowledge process outsourcing, adică externalizarea unor activităţi complexe, în general analize financiare sau cercetări de piaţă. "Deja începe să se contureze în România o piaţă a KPO, motiv pentru care cred că în următorii ani vor deschide birouri aici şi alte companii specializate din lume", mai spune executivul Evalueserve.

Citiţi mai multe despre piaţa de outsourcing din România pe www.businessmagazin.ro.