Stau cu ochii pe Vlădescu şi Blejnar

Autor: Razvan Voican 15.07.2010

Premierul Emil Boc a ameninţat ieri că îi va demite pe ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu şi pe preşedintele ANAF Sorin Blejnar dacă cei doi nu vor avea rezultate în combaterea evaziunii fiscale.
"Am cerut ministrului finanţelor şi şefului ANAF explicit, ca atribuţii de bază, combaterea evaziunii fiscale şi gestionarea fondurilor UE. Voi fi cu ochii pe ei în fiecare lună, pentru că am modificat legislaţia tocmai pentru a asigura instrumente suplimentare în combaterea evaziunii fiscale. Dacă nu voi vedea rezultate, vor pleca", a spus Boc, citat de Mediafax.
Sebastian Vlădescu a declarat că are deja semnale privind apariţia unor efecte pozitive ale noii legislaţii adoptate pentru reducerea evaziunii, atât la scară mică, prin creşterea numărului de comercianţi care au grijă să emită bonuri de casă, dar şi la scară mare, în comerţul cu produse petroliere.
"Chiar şi comercianţi de la magazine din piaţă încep să alerge după client pentru a-i da bonul, de teama controalelor." Cât priveşte produsele petroliere, el consideră că noile reglementări sunt eficiente atât timp cât şeful Oil Terminal i se plânge că vapoarele stau în largul portului Constanţa şi nu mai descarcă pentru că firma sa a rămas doar cu regim de antrepozit vamal, nu şi de antrepozit fiscal şi astfel nu mai pot evita plata garanţiilor.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că mulţi dintre angajaţii Gărzii Financiare vor fi disponibilizaţi pentru că "iau şpagă", concedierile făcând parte dintr-un program mai amplu de restructurare discutat cu FMI.