Care sunt cele mai căutate facultăţi: administrarea afacerilor, relaţii internaţionale şi ştiinţe economice

Autor: Adelina Mihai 14.07.2010

Cele mai în vogă facultăţi din acest an au rămas cele cu profil economic, de administrare a afacerilor sau de relaţii internaţionale, potrivit informaţiilor centralizate de ZF pe baza situaţiei intermediare a înscrierilor la cele mai mari universităţi de stat din ţară.
Cel puţin 90.000 de absolvenţi de bacalaureat se înscriu anual la facultate, iar o mare parte din aceştia îşi aleg specializările în funcţie de recomandări sau după salariile pe care le pot obţine după absolvire.
"Există multe argumente pentru care absolvenţii de bacalaureat aleg în continuare facultăţi cu specializare economică. Unii se înscriu la aceste facultăţi în virtutea inerţiei, au văzut care a fost trendul în ultimii ani, pe când alţii sunt consiliaţi de părinţi sau de rude, care de regulă manifestă o nostalgie faţă de învăţământul economic", susţine Dumitru Miron, prorectorul Academiei de Studii Economice (ASE), una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de pe piaţa locală, care şcolarizează în prezent 39.000 de studenţi.
La numai o zi de la deschiderea perioadei de înscriere la facultăţile ASE, au fost depuse aproape 6.000 de opţiuni de înscriere.
Cea mai căutată facultate este cea de Marketing, unde concurenţa este de patru candidaţi pe loc, urmată de cea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FABBV), unde există o concurenţă de aproape trei candidaţi pe loc, perioada înscrierilor urmând să se încheie pe 16 iulie. Anul trecut, cea mai căutată facultate din cadrul ASE a fost cea de FABBV, urmată de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi de Facultatea de Administraţie Publică. La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde se înscriu anual peste 12.000 de absolvenţi de liceu, cele mai multe dosare (443) au fost depuse până în prezent la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, însă cea mai mare concurenţă (de aproape patru candidaţi pe loc) a fost la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, la numai o zi de la începerea perioadei de înscriere.

Ce specializări se căutau înainte de '89
Dacă înainte de 1989 cele mai căutate facultăţi erau cele de metalurgie, chimie, petrochimie, după Revoluţie a urmat o tendinţă de reechilibrare şi astfel s-a ajuns în situaţia în care mulţi s-au reorientat spre facultăţi cu profil economic sau socio-uman.
"Istoric vorbind, am constatat că îşi mai aleg specializările şi în funcţie de oportunităţile de pe piaţa muncii, pentru că joburi de contabili sau de specialişti în relaţii publice au fost tot timpul la mare căutare", mai spune Miron. În cadrul Universităţii din Bucureşti, unde se înscriu anual câte 25.000 de absolvenţi de liceu, cea mai căutată facultate este şi în acest an, la fel ca anul trecut, Facultatea de Administraţie şi Afaceri, unde concurenţa este deja de 15,5 candidaţi pe loc, deşi perioada înscrierilor se încheie abia pe 25 iulie.
La Universitatea Politehnica din Bucureşti, cea mai mare concurenţă este în prezent la Facultatea de Antreprenoriat şi managementul afacerilor, înfiinţată în acest an, unde există deja aproape patru candidaţi pe loc.
"Angajatorii au căutat în acest an candidaţi care au absolvit facultăţi în domenii precum IT şi telecomunicaţii sau în domeniul economic, fără să pună prea mult accentul pe specializarea absolvită, ci pe potenţialul candidaţilor", susţine Dragoş Gheban, business development manager al firmei de consultanţă în resurse umane Catalyst Solutions, care oferă şi servicii de recrutare şi selecţie de personal.

Care este concurenţa la cele mai mari universităţi (număr de candidaţi/loc)

Universitatea din Bucureşti
Administraţie şi Afaceri 7,25
Geografie 6,01
Limbi şi Literaturi străine 5,45
Ştiinţe Politice 4,4
Jurnalism 4,19
Litere 3,6
Sociologie şi Asistenţă Socială 3,03
Perioadă de înscriere: 8- 25 iulie

Academia de Studii Economice
Marketing 4,08
Finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori 2,77
Administraţie şi management public 2,7
Relaţii Economice Internaţionale 2,6
Comerţ 2,5
Perioadă de înscriere: 12 - 16 iulie

Universitatea Politehnica Bucureşti
Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor 3,7
Inginerie Medicală 2,78
Inginerie electrică 2,25
Ingineria sistemelor biotehnice 1,36
Automatică şi Calculatoare 1,03
Perioadă de înscriere: 8- 25 iulie

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi
Relaţii Internaţionale şi Studii Europene 3,86 candidaţi/loc
Ştiinţe ale Comunicării 2,81 candidaţi/loc
Drept 1,65 candidaţi/loc
Perioadă de înscriere: 12- 17 iulie 2010

Universitatea Babeş -Bolyai Cluj
Ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor
Psihologie
Geografie
Matematică şi Informatică
Perioadă de înscriere: 13- 23 iulie 2010

Sursa: Universităţile