CARTEA DE LITERATURA / Posteritatea unui jurnalism apus

Autor: Stelian Turlea 13.07.2010

Alex. Ştefănescu

Bărbat adormit în fotoliu

Întâmplări

Editura Curtea veche

O carte surprinzătoare a cunoscutului critic literar, în care, direct şi indirect, el este personajul principal, adică cel implicat în toate micile scenete pe care le istoriseşte, în majoritate întâmplări cu scriitori, cele mai multe dintre ele amuzante. O parte dintre ele au apărut anul trecut în "Ziarul de Duminică". Întâmplările, precizează criticul, sunt reale şi aranjate în ordine cronologică. Tudorel Urian scrie că acest volum de evocări are toate şansele să devină un bestseller. Viniete de Florin Ştefănescu, fratele autorului.

Gabriel Liiceanu

Întâlnire cu un necunoscut

Editura Humanitas

O nouă carte a celui despre care se spune că este "unul dintre cei mai importanţi autori de <<literatură personală>> din România de azi." Este o carte cu două personaje: un cunoscut şi un necunoscut, care se întâlnesc şi se înfruntă. Cunoscutul e Gabriel Liiceanu, în ipostaza lui de persoană publică. Necunoscutul e tot Gabriel Liiceanu, în ipostaza lui de om pur şi simplu. El e personajul principal al cărţii: omul cu tainele şi spaimele lui, acela pe care orice scriitor adevărat căută să-l descopere odata cu fiecare nouă pagină. Cartea e un fel de jurnal în care nu există vreo constrângere cronologică. "Totul este o scormonire după ceva pierdut, în fond după ce este - sau va deveni în curând - necunoscutul din noi."

Antigone Kefala

Absence/ Absenţă

Editura Meronia

Ediţie bilingvă. Selecţie, traducere şi cuvânt-înainte de Ioana Ieronim. Poetă, prozatoare, eseistă, diaristă, personalitate de prestigiu a literaturii Australiei, cu o voce lirică inconfundabilă a ţării sale. S-a născut la Brăila în 1935, făcând parte din comunitatea grecească a oraşului."Absence (Absenţă)" este o antologie din lirica autoarei, cu poeme inedite. Tradusă în cehă, franceză, greacă, germană, maghiară, italiană, turcă (şi acum română), scriitoarea este prezentă în numeroase reviste, antologii, cărţi de referinţă, în Australia şi în străinătate. Volumul de versuri "Absenţă" cuprinde şi un important eseu al autoarei, "Drumul spre limbă".

Marguerite Duras

Ochi albaştri, părul negru

Editura Univers

O tânără şi suplă femeie întâlneşte într-o staţiune balneară un bărbat înalt şi elegant. Disperat că o va pierde, îi propune să doarmă alături de el în camera pe care o are lângă mare. Ea acceptă. Începe o poveste de iubire intensă care îi va duce pe amândoi în pragul nebuniei şi al morţii. "Este vorba, scria autoarea într-o scrisoare adresată presei, despre o iubire nenumită în romane şi nenumită nici de cei care o trăiesc. Despre un sentiment care nu şi-a găsit încă vocabularul, obiceiurile, riturile. E vorba de o iubire pierdută." Apărută în 1986, această carte nu este considerată printre capodoperele scriitoarei. Traducere de Vasile Savin şi Darclee Tomescu-Berdon.

Liza Marklund

Explozii în Stockholm

Editura Trei

Liza Marklund este jurnalistă şi autoare de romane poliţiste. A publicat opt romane din seria Annika Bengtzon, serie care i-a adus faima intrenaţională. Pentru romanul de faţă a primit mai multe premii. Acţiunea se petrece în capitala Suediei, cu puţin înainte de Crăciun, cand o bombă explodează la stadionul Victoria, gazda Jocurilor Olimpice. În explozie moare şefa Comitetului Olimpic. Pe langă ancheta poliţiei, de caz se ocupă şi Annita Bengtzon, ziarista care conduce departamentul de investigaţii al unui cotidian, care reuşeşte sa demonstreze că la mijloc n-a fost vorba de un atentat, ci de o crimă de alt gen. Traducere şi note de Laurenţiu Dulman.

Miruna Lepuş

Nae Ionescu sau împlinirea prin tineri

Editura Vremea

După cartea despre Eminescu, tanăra Miruna Lepuş abordează un autor asupra căruia puţini au curajul să se aplece, considerat o întruchiupare a epocii în care a trăit - şi o face cu măiestrie. O carte care apare la 70 de ani de la moartea lui Nae Ionescu. Lucrarea este structurată pe trei capitole: primul se ocupă de cadrul socio-politico-economic dintre 1914 şi 1940, astfel încat articolele lui Nae Ionescu să fie înţelese în contextul în care au fost scrise; al doilea capitol prezintă opiniile jurnalistului despre religie, monarhie, democraţie, cultură, partide, naţionalism etc; al treilea trece în revistă reperele receptării operei naeionesciene, dar şi a opiniilor legate de om.