Premieră în urbanismul Capitalei: instanţa a decis demolarea unei clădiri ilegale

Autor: Catalin Lupoaie 12.07.2010

Judecătoria Sectorului 2 a decis demolarea unei construcţii ilegale de zece etaje din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122, pentru că avea amprenta la sol (suprafaţa de teren pe care este ridicată construcţia) mult mai mare decât cea permisă de autorizaţia de construcţie, în urma unui proces intentat de Primăria Sectorului 2 contra constructorului Chiriţă Ion. Decizia, care este o premieră juridică în Bucureşti, a fost pronunţată pe 5 iulie şi poate fi atacată cu recurs.

"După cunoştinţele noastre, este prima construcţie din Bucuresti pe teren privat pentru care instanţa decide desfiinţarea. Până acum au fost desfiinţate mai multe construcţii ilegale construite pe domeniul public", spune Dorina Banisor, reprezentanta Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Siturilor (Pro-Do-Mo), care a intervenit în proces în sprijinul Primăriei Sectorului 2.

Primăria a emis autorizaţia de construire pe 8 aprilie 2008 pentru un imobil de şase etaje pe strada Aurel Vlaicu nr. 120-122, beneficiarii autorizaţiei fiind oamenii de afaceri Andrei Horia Busuioc şi Victor Cucu. În baza acestei autorizaţii, constructorul Chiriţă Ion a construit un imobil de 10 etaje, cu amprenta la sol mult mai mare decât ceea ce permitea autorizaţia.

"Controalele Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ale Direcţiei de Control a Primăriei Municipiului Bucureşti au sesizat ilegalitatea şi au dispus încadrarea construcţiei în parametrii autorizaţiei. Întrucât amprenta la sol este mult mai mare decat cea permisă de autorizaţie, acest lucru nu se poate realiza decât prin desfiinţarea totală a construcţiei", spune Banisor. În urma acestor procese verbale, Primăria Sectorului 2 a început pe 26 august 2009 un proces contra constructorului Chiriţă Ion în care solicita încadrarea construcţiei în parametrii autorizaţiei.