Superfondurile dau primele semne de răcire. Mai au românii bani de investiţii?

Autor: Roxana Pricop 07.07.2010

Cele mai mari fonduri mutuale de pe piaţa locală cu active de sute de milioane de lei, denumite şi superfonduri, şi-au încetinit ritmul de creştere al activelor în ultimele două luni, avalanşa de ştiri negative din plan local şi internaţional accentuând sentimentul de nesiguranţă în rândul investitorilor. Administratorii spun că piaţa revine la normal, după explozia din 2009.

Ultimele trei luni au însemnat pentru cele mai mari fonduri mutuale - BCR Monetar cu active de 1,35 mld. lei şi Raiffeisen Monetar, cu active de 901 mil. lei - o încetinire vizibilă a ritmului de creştere, de la o rată lunară de peste 10% la începutul anului până la 2,2%, respectiv 1,4% în luna iunie.

Cele două fonduri au fost principalele motoare de creştere ale industriei în 2009, înregistrând un avans fără precedent al activelor: de la 145 mil. lei la 819 mil. lei în cazul BCR Monetar şi de la 37,8 mili. lei la 603 mil. lei în cazul fondului Raiffeisen Monetar. Graţie evoluţiei din 2009, cele două fonduri au ajuns să controleze aproape jumătate din industria fondurilor mutuale în valoare de peste 4,6 mld. lei.

"Diminuarea creşterii activelor a fost cauzată de un complex de factori. Pe de o parte a fost regimul fiscal neclar care a influenţat comportamentul investitorilor, urmează turbulenţele internaţionale şi accentuarea crizei în România, precum şi reducerea capacităţii de economisire", a spus Mihail Ion, preşedintele societăţii Raiffeisen Asset Management, care administrează fondul monetar Raiffeisen Monetar.

După o temperare a creşterii în luna mai, fondul Simfonia 1, al treilea mare fond monetar, a încheiat luna iunie cu active în uşoară scădere, de aproape 1%, până la 346,6 mil. lei. Administratorul fondului spune că această contracţie este temporară şi motivată în special de nevoile de lichidităţi ale firmelor care investesc în fond. Simfonia 1 funcţionează asemenea un instrument de trezorerie, fiind accesat în special de persoane juridice.

"Asistăm la o încetinire temporară a ritmului de creştere, generată în cazul Simfonia 1 de plăţile pe care firmele le au de făcut către buget. Industria fondurilor mutuale are un potenţial ridicat de creştere, însă nu cred că ne vom mai întâlni cu ratele de creştere din 2009. Nu vom mai vedea triplare de active în acest an", a spus Dan Nicu, directorul general al societăţii BRD Asset Management - administratorul Simfonia 1.

"Cred că se intră uşor în normalitate, atât în ceea ce priveşte evoluţia activelor fondurilor monetare, cât şi valoarea dobânzilor bancare, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp vom asista la dobânzi uşor negative", a continuat Mihail de la Raiffeisen AM.

Alături de turbulenţele financiare din Grecia şi de înrăutăţirea mediului economic local, fondurile monetare, recunoscute drept investiţii pe termene scurte de timp în concurenţă directă cu depozitele bancare, au fost afectate de schimbarea sistemului de impozitare. De la 1 iulie, indiferent de perioada deţinerii, investitorii în fonduri plătesc 16% din veniturile obţinute din plasamentele în fonduri. Astfel că în răstimpul rămas până la intrarea în vigoare a noii cote de impozitare, investitorii mai vechi de un an au preferat să marcheze exitul din fond, plătind astfel un impozit de 1%.

O supapă pentru administratorii de fonduri monetare sunt plasamentele în moneda europeană intrate în atenţia investitorilor odată cu deprecierea puternică înregistrată de leu săptămâna trecută. Recent, BRD AM şi-a lansat un fond de instrumente cu venit fix şi obligaţiuni care a strâns în câteva săptămâni 3 mil. euro de la investitori, în timp ce fondul denominat în euro administrat de RAM a ajuns la active de 110 mil. euro.

La finele lui 2009 şi în primele luni din 2010, cele două fonduri gigantice BCR Monetar şi Raiffeisen Monetar strângeau câte 100 de milioane de lei în fiecare lună de la investitori. Începând din luna mai, subscrierile au scăzut semnificativ şi au început să apară şi răscumpărări semnificative, creşterea activelor celor două fonduri fiind mult mai temperată.