Google, anchetată pentru încălcarea regulilor antitrust

Autor: Magraon Andreea 07.07.2010

Google, cel mai popular motor de căutare din lume, ar putea fi supusă unei anchete a Uniunii Europene, în contextul în care autorităţile de reglementare a blocului comunitar investighează mai multe acuzaţii împotriva companiei americane de încălcare a regulilor antitrust în ceea ce priveşte căutările pe internet, relatează Bloomberg.

"Comisia Europeană examinează câteva acuzaţii de comportament neconcurenţial. Suntem de-abia la început, dar având în vedere importanţa unei pieţe de căutări online, o să fim foarte atenţi", a declarat Joaquin Almunia, comisar pentru competiţie, fără a menţiona însă cuvântul "Google".

Declaraţiile au fost făcute la cinci luni după ce comparatorul britanic de preţuri Foundem, motorul de căutare francez Ejustice.fr şi Microsoft au depus o plângere de încălcare a regulilor antitrust împotriva Google.

Comisia Europeană nu a deschis încă o anchetă oficială în acest caz.

În urma depunerii plângerii, reprezentanţii Google, care deţine 79% din căutările online din Europa potrivit companiei de cercetare ComScore, au declarat că speră ca argumente lor să convingă instituţiile europene să nu înceapă ancheta. Joaquin Almunia, care anterior a fost comisar pentru afaceri economice şi monetare, a declarat că regulile antitrust trebuie impuse companiilor din domeniul internet la fel ca şi în celelalte industrii.

El a mai spus că autorităţile de reglementare vor cere simplificarea acordării de licenţe conţinutului online, ca în cazul muzicii şi al videoclipurilor, în interiorul Uniunii Europene.