Morgan Stanley încearcă să iasă de la Romcab, chiar pe minus

Autor: Andrei Chirileasa 06.07.2010

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, încearcă să-şi lichideze şi ultima investiţie semnificativă pe care o mai deţine pe bursa de la Bucureşti, respectiv participaţia de 22,9% din producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş (MCAB).

Morgan Stanley a vândut în ultimele zile pachete mici, de câteva sute de acţiuni Romcab la preţuri cuprinse între 4,6 lei/acţiune şi 5,5 lei/acţiune, la jumătate faţă de preţul de achiziţie din 2007, când americanii au plătit 10 lei/acţiune pentru a intra în acţionariatul Romcab.

Morgan Stanley a mai vândut şi la începutul anului câteva mii de acţiuni Romcab, la preţul de 2,5 lei, de patru ori sub valoarea de achiziţie.

Banca americană a plătit în 2007 circa 13 mil. lei (3,7 mil. euro) pentru achiziţia a 23% din Romcab, iar acum ar obţine circa 6 mil. lei (1,4 mil. euro) din vânzarea lor, însă principala problemă este că nu găsesc cumpărători pentru pachete mari de acţiuni.

În momentul în care Morgan Stanley a intrat la Romcab, compania era în proces de reorganizare judiciară, proces care a fost finalizat în urmă cu câteva luni. În ciuda ieşirii din reorganizare, acţiunile producătorului de cabluri nu au crescut suficient de mult pentru a se apropia de maximele din 2007.

La preţul de ieri de pe Bursă, de 4,5 lei/acţiune, capitalizarea Romcab este de 25,2 mil. lei (5,86 mil. euro). Compania a avut anul trecut afaceri de 36,3 mil. lei (8,56 mil. euro) şi un profit net de 0,77 mil. lei (0,18 mil. euro).