Raiffeisen îmbie investitorii de pe Bursă cu produse structurate

Autor: Andrei Chirileasa 05.07.2010
Raiffeisen Centrobank, divizia de investiţii a grupului austriac Raiffeisen, a primit avizul Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru admiterea la tranzacţionare a produselor structurate proprii.
Raiffeisen îşi va putea lista la Bursă certificatele şi warranturile pe care le tranzacţionează şi pe bursa din Viena, oferind astfel investitorilor locali mai multe alternative de investiţii. Raiffeisen nu a precizat ce fel de produse structurate va aduce pe Bursă şi mai are nevoie şi de avizul CNVM, în condiţiile în care produsele sunt aprobate deja de autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Austria.
Recent şi grupul austriac Erste Bank a primit avizul Consiliului de Administraţie al BVB pentru a-şi lista mai multe produse structurate, printre care certificate pe preţul petrolului şi pe indicele german DAX. Produsele structurate ale Erste ar putea debuta pe Bursă în următoarele săptămâni.
Produsele structurate sunt instrumente de investiţii care au la bază un activ suport ce poate varia de la indici bursieri, valute şi mărfuri. Certificatele şi warranturile sunt printre cele mai cunoscute produse structurate tranzacţionate pe pieţele externe.
Produsele structurate oferă investitorilor posibilităţi de a-şi diversifica portofoliul sau de a se apăra de fluctuaţiile de pe Bursă, ele putând fi cumpărate long sau vândute short, ceea ce în prezent nu este posibil pentru acţiunile româneşti. Complexitatea acestor produse le face însă destul de dificil de înţeles de către micii investitori şi totodată foarte riscante.
Brokerii şi administratorii locali de fonduri mutuale sunt încă reticenţi la astfel de produse şi la succesul pe care îl vor avea în rândul investitorilor, motiv pentru care niciunul nu s-a grăbit să anunţe lansarea de astfel de instrumente, deşi CNVM a aprobat de mai mult de o lună tranzacţionarea la Bursă a produselor structurate. Pe de altă parte, firma de brokeraj Wood din Cehia, care activează şi pe Bursa de la Bucureşti, a lansat încă de la începutul anului un warrant care are ca activ suport acţiunile Fondului Proprietatea, tranzacţionat pe Bursa din Viena, dar care ar putea fi adus şi pe BVB dacă listarea fondului mai întârzie.