România este cea mai ieftină ţară din regiune în industria de outsourcing

Ziarul Financiar 05.07.2010

Scăderea salariilor din ultimul an şi jumătate a făcut ca România să redevină unul dintre cele mai atractive centre de outsourcing din Europa Centrală şi de Est, scrie BUSINESS Magazin.

"În acest moment, cele mai mari perspective de creştere în cadrul grupului şi în special în rândul filialelor din Europa Centrală şi de Est", spune Nick Butt, directorul centrului de BPO din Bucureşti al Accenture. Principalele avantaje competitive ale României sunt forţa de muncă ieftină, comparativ cu alte state europene, şi abilitatea candidaţilor romăni de a stăpâni cât mai multe limbi străine. La Accenture, spre exemplu, se externalizează servicii în 12 limbi străine, cele mai utilizate fiind engleza, franceza, italiana şi spaniola.

Costurile relativ mici cu forţa de muncă a determinat multe companii străine să caute externalizare în România. La nivel global, companiile de outsourcing din America de Nord şi India sunt concurate de jucătorii din America Latină, Europa de Est şi Asia, unde forţa de muncă este la fel de ieftină. Specialiştii din domeniu sunt de pârere că în câţiva ani România ar putea deveni cel mai important centru regional de BPO, în condiţiile în care îşi va menţine avantajul competitiv creat de costurile reduse cu forţa de muncă.


Citiţi mai multe pe www.businessmagazin.ro