Exportatorii şi importatorii: Deprecierea leului este temporară. Vrem stabilizarea cursului

Ziarul Financiar 30.06.2010

Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, consideră că deprecierea leului este temporară, întrucât nu sunt motive pe termen mediu şi scurt pentru menţinerea acestui nivel, şi spune că exportatorii nu sunt fericiţi pentru că stabilitatea cursului este "singura ancoră" de la începutul crizei, informează Mediafax Business.

"Eu sunt sigur că este o depreciere de moment (...). Teoretic ar trebui să fim fericiţi că a crescut cursul, dar nu suntem pentru că am avut experienţe în trecut când creşterile de curs au creat un entuziasm în rândul exportatorilor, care au început să semneze contracte cu speranţa că vor şi încasa bani mulţi, iar când a fost să încaseze (…) au constatat că între timp leul s-a apreciat şi din cauza evoluţiilor de curs am pierdut cam 7.000 de firme în ultimii doi ani", a spus Ionescu la un seminar economic.

El a precizat că nu pledează pentru "această depreciere atât de voioasă" a leului, pentru că nu consideră că există motive pe termen mediu şi lung pentru acest curs.

Totodată, Ionescu a arătat că nu este de acord cu o evoluţie bruscă a cursului, ci cu un nivel de 4,1 - 4,3 lei/euro, cu variaţii temporare de ambele extreme ale intervalului. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.