Giganţii cerealelor fac 600 mil. € cu 300 de angajaţi

Autor: Cristina Stoian 23.06.2010

Filialele locale ale giganţilor internaţionali Alfred. C Toepfer, Cargill şi Glencore, companii în care lucrează doar 300 de angajaţi, au făcut tranzacţii cu cereale de 584 mil. euro anul trecut, în scădere cu 175 mil. euro faţă de 2008.

Cu toate că rezultatele financiare sunt în scădere faţă de 2008, angajaţii marilor jucători din comerţul cu cereale sunt printre cei mai productivi din economie, rulajul per angajat ridicându-se la 2 mil. euro anual, adică 166.000 de euro pe lună.

Cantitatea mai mică de cereale produsă la nivel local şi mai ales preţurile scăzute la produsele agricole s-au reflectat anul trecut atât în vânzările celor trei comercianţi, dar au afectat şi profitabilitatea acestora.

Dacă în urmă cu doi ani fiecare din cele trei companii a fost pe profit, în 2009 situaţia s-a schimbat radical şi cei trei comercianţi au intrat pe pierderi, cu un rezultat cumulat negativ de 15,3 mil. euro, faţă de câştiguri de 13,5 mil. euro cu un an în urmă.

Reprezentanţii companiilor nu au făcut declaraţii privind evoluţia negativă a afacerilor lor, atitudinea rămânând însă constantă în relaţia cu presa, care foarte rar a reuşit să smulgă câteva informaţii cu privire la situaţia celor trei giganţi din domeniul agricol.

În comparaţie, producătorii agricoli, care au oferit detalii despre rezultatele financiare obţinute anul trecut, şi-au diminuat afacerile, dar au rămas pe profit.

Cea mai mare cădere a simţit-o Cargill, cu afaceri de 227 mil. euro în 2009, în scădere cu peste 30% faţă de 2008, care a ajuns la o pierdere de 13 mil. euro, de la un profit de 2,7 mil. euro.