Arval se aşteaptă la o creştere de 30% a afacerilor, dar profitul va stagna

Autor: Angela Placinta 20.06.2010

Arval, companie de leasing operaţional controlată de gigantul francez BNP Paribas, estimează pentru acest an afaceri în creştere cu 30%, până la 19-20 de milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut acestea s-au ridicat la 15 milioane de euro.

În acelaşi timp, compania şi-a bugetat o stagnare a profitului la nivelul din 2009, de 1,4 milioane de euro (6 milioane de lei) net.

"Am obţinut pentru prima dată profit în 2009, cu un an mai devreme decât ne-am planificat. Profitul bugetat este la fel ca anul trecut, deoarece au crescut cheltuielile. Am investit într-o nouă locaţie pentru sediul central şi am decis să investim mai mult în sistemul IT. Pe de altă parte, vom fi afectaţi de scăderea pieţei second-hand deoarece vom câştiga mai puţini bani din vânzarea maşinilor la sfârşitul contractelor de leasing", a declarat Arnault Leglaye, directorul general al Arval România.

La sfârşitul anului trecut compania avea o flotă formată din 2.700 de maşini, iar în luna mai a trecut pragul de 3.000 de autovehicule. Pentru 2010 Arval are în plan să ajungă la o flotă de 3.400 de maşini.

Leasingul operaţional presupune închirierea unei flote de maşini de către o companie, care plăteşte fimei de leasing o taxă lunară. Această taxă cuprinde şi costurile pentru întreţinerea flotei, reparaţii şi asigurarea maşinilor, servicii de care se ocupă firma de leasing operaţional. În cazul leasingului financiar, finanţatorul nu se ocupă de aceste servicii.

Arnault Leglaye se aşteaptă ca tranzacţiile de tip sale&lease back să reprezinte 40-45% din businessul nou al companiei în 2010. Aceste tranzacţii presupun vânzarea unei flote de maşini aflate în proprietatea clientului către firma de leasing, iar apoi utilizarea acesteia în sistem de leasing operaţional. În acest fel clientul poate obţine lichidităţi.

"Pentru client aceste tranzacţii sunt o oportunitate pentru a-şi externaliza activitatea de administrare a flotelor auto şi de a se concentra numai pe businessul de bază. Dacă eşti o companie din industria băuturilor sau a asigurărilor, activitatea ta nu are nicio legătură cu managementul flotelor", explică directorul general al Arval.

El spune că anul acesta piaţa de leasing operaţional va ajunge la 27.000-30.000 de maşini, faţă de circa 23.000-25.000 la sfârşitul lui 2009.

"Clienţii negociază mai mult acum. Anul trecut era mult mai uşor să propui preţuri mici, deoarece dealerii voiau să scape de stocuri, iar discounturile erau incredibile. Şi anul acesta există discounturi, dar sunt mai rezonabile."

În 2009 Arval a reposedat 9 maşini de la clienţi care nu au mai putut plăti ratele, iar penru 2010 estimează un număr de maximum 40 de reposedări.

Arval a fost înfiinţată în 2006 şi şi-a început activitatea în ianuarie anul următor. BNP Paribas deţine pe piaţa locală şi o firmă de leasing financiar.